Praporčík Petr Diviš a jeho psí kolega Santo jsou novými hrdiny oddělení služební kynologie v České Lípě, za záchranu lidského života jim nyní totiž náleží titul Psovod roku Libereckého kraje.Poslal smsku

Krajské ředitelství policie jej každoročně uděluje především za výjimečné činy. Příběh českolipského komisaře Rexe se odehrál bezmála před rokem v sobotu osmnáctého ledna, kdy operátor tísňové linky přijal hlášení o ztraceném muži, kterého postrádala jeho manželka. Ta měla podle informací policie oprávněné podezření, že si její manžel chce vzít život.

„Muž byl psychicky nemocný a pozdě odpoledne ji napsal sms zprávu, že se rozhodl ukončit svůj život a jde umřít do lesa," popsala mluvčí police Vlasta Suchánková.

Policisté okamžitě zahájili rozsáhlou pátrací akci. Ta ale nebyla vůbec jednoduchá. Policisté se totiž pohybovali ve složitém členitém terénu, pátrání také komplikovala tma. Šlo doslova o vteřiny, když právě Divišův čtyřnohý svěřenec přišel ke správné stopě. a hledaného muže se podařilo najít. Ač v bezvědomí, dýchal, a hasičům se jej nakonec včas podařilo přenést na nosítkách ke zdravotníkům, kteří mu poskytli první pomoc.

Druhé ocenění

Praporčík Petr Diviš pracuje u policie dvanáct let. Do služby nastoupil v roce 2002 jako řadový policista obvodního oddělení policie v Mimoni.

Už po prvním roce se stal policejním psovodem, jeho prvním čtyřnohým parťákem byl Andy, dalším potom Hug. I s ním se Divišovi podařilo dosáhnout skvělého úspěchu, a to v roce 2010. Tehdy už jako člen českolipské skupiny policejních kynologů vypátral v lesích u Nového Boru stopaře, který brutálně napadl řidičku a vyhrožoval ji zabitím.

Diviš spolu s Hugem sledovali muže lesním porostem až do obce Okrouhlá u Nového Boru. Tam na základě pachové stopy postupovali až k domu číslo 68, když z domu náhle vyběhla majitelka a oznámila psovodovi, že se u ní na terase za domem nachází neznámý muž.

Muž byl potom na místě psovodem neprodleně zadržen.