Dvanáct hodin vybírali v sobotu dobrovolníci v České Lípě potraviny do první národní sbírky. Zákazníci českolipských obchodů Albert a Interspar jim darovali neskutečných 537 kilogramů trvanlivých potravin. Sbírka se v sobotu konala ve 111 obchodech po celé ČR. Češi vybrali dohromady 66 tun potravin.

„Sbírka reaguje na skutečnost, že v Česku narůstá počet lidí, kteří nemají na nákup základních potravin. Devět procent obyvatel Česka žije pod hranicí chudoby a potřebuje potravinovou pomoc," uvedl Fabrice Martin Plichta, předseda České federace potravinových bank.

Velký úspěch

Takový výsledek zřejmě nikdo nečekal. „Jsem velice mile překvapen. Byl jsem trochu skeptik, už protože šlo o sbírku první a ještě v době, v jaké se teď ocitáme," sdělil Miroslav Franc, předseda občanského sdružení Potravinová banka v Litoměřicích, který sbírky v českolipských řetězcích koordinoval. Vybrané potraviny teď pomohou maminkám s dětmi v azylovém domě.

Českolipský Dům rychlé pomoci je určen pro oběti domácího násilí a matky s dětmi, jež se dostaly do tíživé společenské nebo sociální situace, kterou jsou za podpory schopny samy řešit. Do akce se jako dobrovolníci zapojily i sociální pracovnice a maminky s velkými dětmi právě z Domu rychlé pomoci.

537 Tolik kilogramů potravin darovali zákazníci českolipských marketů Albert a Interspar v sobotu během první celonárodní potravinové sbírky. Trvanlivé potraviny vybrané v České Lípě tady zůstanou a pomůžou lidem v místních azylových domech pod sociálními službami města.

„Potraviny darují především lidé střední generace, kteří mají děti, a ti jejichž nákupní košíky nejsou zrovna plné k prasknutí," vysvětlila Marie Hamplová, sociální pracovnice, která jako dobrovolnice vybírala potraviny v českolipském Intersparu. Ta ale také sdělila, že se výjimečně objevili dárci i z řad seniorů nebo hodně mladých lidí.

Mouka i sladkosti

„Objevili se tu i tak mladí lidé, u kterých bych typovala, že sami ještě nejsou výdělečně činní," řekla Marie Hamplová. Děti z Domu rychlé pomoci budou mít sladké Vánoce. V nákupních košících, do kterých dárci potraviny odevzdávali, se neobjevovala jen mouka, rýže, těstoviny, nebo instantní polévky. Mnozí darovali i různé sladkosti, sušenky, čokolády nebo i sladké pomazánky.

„Převážnou část vybraných potravin tvořily těstoviny, mouky a trvanlivé mléko, které bylo zrovna v Intersparu v akci. Ale hodně se tu objevovaly třeba dětské piškoty, marmelády a paštiky," upřesnila Marie Hamplová.

Podle vyjádření Miroslava France se díky sobotnímu úspěchu bude sbírka zřejmě konat i příští rok.