V oblasti Máchova jezera bylo dosavadní praxí, že lékař k případům vyjížděl v samostatném autě s řidičem v takzvaném systému rendez-vous jen od dubna do konce října, v ostatních měsících cestoval v sanitě. „Stávající systém byl nevyhovující, jak z hlediska dostupnosti péče, tak i provozních nákladů," řekl radní pro zdravotnictví Petr Tulpa.

Od změny si kraj slibuje zlepšení dostupnosti lékaře pro celé Českolipsko i v zimě. Jezdit by měl i k zásahům do okrajových částí Ústeckého a Středočeského kraje.

Tento plán, který už v létě představilo vedení Zdravotnické záchranné služby v Libereckém kraji nyní schválili krajští radní.

Režim už přitom v Doksech fungoval od září 2012 až do listopadu následujícího roku, kdy ho současné vedení Libereckého kraje (na návrh tehdejší statutární náměstkyně hejtmana Zuzany Kocumové, zodpovědné za rezort zdravotnictví) pro nízkou efektivitu zrušilo, respektive omezilo pouze na letní měsíce a fungování lékaře v Doksech přes zimu úplně vypustilo.

Záchranáři se tak nyní v Doksech vracejí k tomu, co už jednou zavedli i zrušili. „Změnily se podmínky financování a rendez-vous systém je už nyní pojišťovnou zaplacený jinak," řekl už v srpnu ředitel ZZS LK Vladimír Hadač.