Šanci podílet se na rozhodování rady tak bude mít dohromady o 13 lidí více než v minulém volebním období. Přibylo i členů výborů, těch bude o 12 více než v minulosti. Fungovat budou v deseti výborech, tedy ve stejném počtu jako u předchozího vedení, a ve třech komisích. Oproti minulosti přibyla komise pro zaměstnanost, podnikání a dotační programy.

„Předseda komise pro zaměstnanost, podnikání a dotační programy má za úkol do konce ledna příštího roku navrhnout radě její složení. Naší prioritou je, aby v komisi zasedli představitelé důležitých firem v České Lípě, pracovníci úřadu práce a odborníci na evropské dotace. Doufáme, že tato komise bude pro město přínosem a podaří se nám tak zlepšit nepříznivou situaci v oblasti zaměstnanosti a čerpání evropských dotací," podotkla starostka České Lípy Romana Žatecká.

Členy do jednotlivých komisí a výborů nominovaly všechny politické strany a hnutí zastoupené v zastupitelstvu, a to poměrně. Nejvíce členů tedy nominovala vítězná strana.„Při rozhodování o počtech členů jednotlivých komisí a výborů jsme samozřejmě mohli ponechat počty, které byly v uplynulém období. Chtěli jsme však v maximální míře zapojit do práce zastupitelstva co nejvíce lidí ze všech politických stran zastoupených v zastupitelstvu. A jelikož je v zastupitelstvu stran celkem devět, rozhodli jsme se počty členů mírně navýšit," uvedla Romana Žatecká.

Komise pro komunikaci s veřejností, která fungovala i uplynulé čtyři roky, bude mít nově 11 členů namísto devíti. Nově ustanovená komise pro zaměstnanost, podnikání a dotační programy bude mít taktéž 11 členů. Víc členů, celkem 13, bude mít jen Komise pro dopravu a prevenci kriminality.

Výbory zastupitelstva zůstávají ve stejném složení, jako tomu bylo v uplynulém volebním období. Fungovat tedy bude jedenáctičlenný finanční výbor, kontrolní výbor, výbor pro výchovu a vzdělávání, výbor pro kulturu a cestovní ruch, výbor pro životní prostředí, výbor pro rozvoj města a památky, výbor pro sociální politiku, a škodní a likvidační výbor. U všech těchto výborů došlo k navýšení počtu členů z devíti na již zmíněných jedenáct.

Jako poradní orgány zastupitelstva budou v tomto volebním období fungovat také výbor pro pronájem a prodej nemovitostí a výbor pro sport. Tyto dva výbory však budou mít každý 13 členů namísto 15, které měly v uplynulé čtyři roky.

Radní na svém zasedání zvolili členy a předsedy komisí tak, jak byly navrženi politickými stranami. Neobsazená zůstává jen komise pro zaměstnanost, podnikání a dotační programy. Zastupitelé na svém druhém zasedání ve středu 26. listopadu zvolili všechny členy a předsedy výborů rovněž tak, jak byli navrženi jednotlivými stranami. Jediný výbor, kam zastupitelé jednotlivé členy neodsouhlasili, je výbor finanční. V něm zůstává pouze předseda, který byl schválen již na ustavujícím zasedání zastupitelstva. O složení tohoto výboru tak budou zastupitelé rozhodovat na svém prosincovém zasedání.