„Je to pro ně možnost obhájit svou práci, přijít s novými nápady nebo dát šanci někomu novému. Pokud se současní ředitelé do výběrového řízení přihlásí, splní všechny požadavky a budou výběrovou komisí vyhodnoceni jako nejlepší kandidáti, nevidím důvod, proč by se do svých funkcí nemohli vrátit,“ prohlásila starostka města Jitka Volfová (ANO).

Úspěšní adepti pak dostanou asi půl roku na to, aby se projevili a dokázali, že chod organizací opravdu zvládnou. „Navíc na každého z nich čekají v této zkušební době velké akce města Městské slavnosti a City Cross Run&Walk, které by měly schopnosti nových ředitelů dostatečně prověřit,“ poznamenala Volfová.

Seriál Zkáza Dejvického divadla.
Zkázu Dejvického divadla nabídne exkluzivně kino Crystal

Radní krok obhajují tím, že je to podobné jako s odvoláváním ředitelů škol po šesti letech. „Naše představy budeme s novými řediteli probírat, jak tomu bylo doposud. Ale je důležité, aby noví ředitelé přicházeli s vlastní iniciativou, která by se měla odrazit právě v předložené koncepci činnosti organizace,“ uvedla Volfová.

Jak doplnil uvolněný radní Michal Prokop (Živá Lípa), svůj zájem o oblast kultury a sportu ve městě považují za důležitý a deklarovali ho už před volbami. „Rozhodně za tím nehledejte nic osobního, protože od našeho nástupu na radnici s oběma řediteli úspěšně spolupracujeme na řadě projektů,“ tvrdil Prokop.

Dosavadní ředitel Sport Česká Lípa Pavel Císař si není vědom žádných důvodů pro odvolání. Připomněl, že výběrové řízení na post už dříve absolvoval. „Nyní zvažuji, zda se do výběrového řízení na uvolněné místo znovu přihlásím,“ řekl Císař.Kromě odvolání ředitelů Císaře a Nováka radní schválili i další očekávanou personální změnu.

Mgr. Jiřina Kučerová vede od roku 2011 příspěvkovou organizaci města Česká Lípa Centrum textilního tisku a vodní hrad Lipý.
Jiřina Kučerová: Lidé se u nás poučí a sami si i vyzkouší potiskování látek

Odvolali jednatele městské společnosti Českolipská informační Jana Stejskala, někdejšího místostarostu za ODS, a rozhodli, že bez výběrového řízení bude nově jednatelem koaliční zastupitel Petr Jeník (Piráti). Podle starostky Volfové prý nejde o ryze politické rozhodnutí. „Nový jednatel společnosti se v prostředí IT pohybuje velmi dlouho a věříme, že jeho jmenování bude pro společnost i město přínosem,“ sdělila.

Opozice však kroky radnice kritizuje. „Radní mají právo rozhodovat o jmenování i odvolání, ale měli by se taky umět postavit svým rozhodnutím čelem a dotčeným sdělit důvody pěkně z očí do očí a ne po čtyřech dnech od rozhodnutí poslat odvolaným jen dopis,“ podotkl zastupitel Juraj Raninec (ODS). Udiven je argumentací, že je nutné „oživit“ jen sport a kulturu.

„Pokud by rada vyhlásila „oživování“ pro všechny neškolské příspěvkovky, asi bych jim ten oživovací pokus i věřil. Takhle je to ale jen obyčejná politická účelovka,“ uvedl bývalý místostarosta Raninec. Ředitel Kultury Česká Lípa Petr Novák byl ve funkci deset let. Pavel Císař vedl organizaci Sport Česká Lípa čtyři a půl roku.

Toaletní papír. Ilustrační foto
Radní se složili na toaletní papír pro českolipskou nemocnici