Prezident Miloš Zeman už v tom nelítá sám. Bizarní kauzu „ze čtvrté cenové" na téma „byl, anebo nebyl opilý" už řeší i Česká Lípa. Hlavní roli v případu mají fámy, drby, řeči z druhé ruky a první místostarostka České Lípy Alena Šafránková (ANO 2011).

Zakročte, paní místostarostka vítá občánky a je opilá! Tuhle výzvu dostali v sobotu telefonicky od anonymního staršího páru strážníci českolipské městské policie. Že je místostarostka podnapilá, si pak také vyprávěli účastníci obřadů před radnicí a informace se šířila i po sociální síti.

Teď bude mít všechno ještě policejní dohru. První místostarostka města Alena Šafránková (ANO 2011, totiž nařčení odmítá a podala trestní oznámení pro pomluvu.

Verze svědků jsou různé

„Měla problém přečíst text z papíru, dělala dlouhé pauzy uprostřed věty a párkrát se uchichtla, když něco nemohla přečíst. Jako první mě napadlo, že je opilá, ale to hlavně díky tomu, že už jsem to o ní předtím slyšela," uvedla jedna z účastnic sobotního českolipského vítání občánků (redakce její jméno zná, ale záměrně ho neuvádí).

Jiný dojem měl z úplně stejného obřadu jeden z přítomných novopečených tatínků. „Je to zajímavé, protože jsem to o ní slyšel také, už před obřadem i po něm. Ale spíš si myslím, že byla nervózní. Jsou to noví lidé ve vedení města, nemají to lehké, je to akt, na který nebyli z předchozí praxe zvyklí. Na jejich místě bych byl na tom stejně," řekl jeden z hrdých tatínků, kteří se vítání občánků účastnili.

Českolipský „virózový" případ měl dramatický průběh. Na základě podnětu městské policii přijela ještě v průběhu soboty na místo činu vše řešit starostka České Lípy Romana Žatecká.

„Byla jsem na radnici prověřit situaci a domnívám se, že nešlo o náhodu, ale o celou řadu souvisejících kroků od telefonického zjišťování, kdo je oddávajícím, přes anonymní oznámení na městské policii až po manipulaci s veřejným míněním na sociální síti. Byla to provokace hrubého zrna, protože mířila na ženu a cíleně poškozovala její pověst," řekla Romana Žatecká, starostka České Lípy.

„Sobotní obřady proběhly v naprostém pořádku, nic výjimečného se při nich nedělo," potvrdila starostce matrikářka Eva Chovanová.

„Je to nevybíravá pomluva. Sobotní obřady byly moje první v roli zástupce města, na veřejné vystupování s nutností dodržovat zákonné formulace a úkony si teprve zvykám. Celou akci považuji za útok na moji osobu, vedený v okamžiku, kdy poprvé vítám občánky a oddávám," komentovala situaci místostarostka Alena Šafránková.

Od svého zvolení se místostarostka, do voleb pracující jako kontrolorka veřejného stravování na českolipském pracovišti Krajské hygienické stanice, veřejně projevovala často jako ta, která téměř nebo vůbec nemluví.

Když měla na ustavujícím zastupitelstvu představit svoji vizi na postu místostarosty, řekla do mikrofonu jen to, že vše podstatné už před ní řekla starostka. Na první tiskové konferenci s novináři také nepromluvila.

Dechová zkouška byla negativní

Po skončení sobotních obřadů odešla na služebnu státní policie a podrobila se dechové zkoušce.

Ta byla negativní a Šafránková podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro pomluvu. Starostka Žatecká následně rozšířila trestní oznámení o pomluvu na poškozování dobrého jména města Česká Lípa.

Policie teď bude muset zjistit, kdo fámy a drby o podnapilé místostarostce a jejích problémech s alkoholem řídí.