Toto ocenění totiž za loňský rok získaly jen dvě instituce právě národní banka a Městský úřad v Novém Boru.

Ministr vnitra Jan Kubice udělil cenu novoborské radnici za využívání takzvaných základních registrů. Ty zjednodušují život lidem, kteří přicházejí do styku s úřady. Nemusí díky nim znovu a znovu dokládat údaje a potvrzení, která už jednou předložili.

„Úředníci v Novém Boru jsou jedni z nejaktivnějších uživatelů základních registrů s úctyhodným podílem úspěšně provedených transakcí," vysvětlil nominaci Nového Boru náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie Petr Solský, který za Jana Kubiceho ceny na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě předával.

Nový Bor získal ocenění především za způsob, jakým tento systém využívají jeho zaměstnanci při své práci. Dvanáctitisícové město je totiž hned po všech ministerstvech nejaktivnějším uživatelem základních registrů. K letošnímu 10. březnu provedli úředníci Městského úřadu v Novém Boru celkem 253 595 transakcí s úspěšností 99,92 %. To znamená, že alespoň jednu transakci přitom uskutečnili ve 231 dnech v roce.

„Při zavádění základních registrů panovala zpočátku obava a nejistota. Příprava na spuštění ale u nás začala s dostatečným předstihem. Především díky zodpovědnému přístupu a vysokému pracovnímu nasazení zaměstnanců se tak nyní můžeme pyšnit tímto oceněním," uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.