Vedení kina, podpora filmového klubu, pravidelné organizování Novoborské akademie spojených kinematografií a v neposlední řadě úchvatně promyšlené premiéry českých i zahraničních snímků. To je jen krátký výčet z dlouhého seznamu aktivit, které Radovan Novotný přinášel novoborským nadšencům.

Kinař tělem i duší získal ve čtvrtek 3. srpna na Letní filmové škole v Uherském Hradišti výroční cenu na filmovém festivalu Asociace českých filmových klubů.

OSOBNĚ TO UŽ NESTIHL

„Osobně měl převzít výroční cenu za dlouholetou podporu a nadšení pro kulturu v Novém Boru, za příkladné vedení kina a vzornou spolupráci s filmovým klubem, bohužel už to nestihl,“ říká smutně předsedkyně Rady Asociace českých filmových klubů Radana Korená s tím, že novoborská kultura přišla o výjimečnou osobnost a ona o báječného kolegu.

Výroční cenu za Radovana Novotného převzal jeho nejstarší syn Jakub společně s Radovanovým bratrem Milanem. „Za celou rodinu Vám děkuji a věřím, že má nahoře táta velkou radost,“ řekl sálu aplaudujícímu ve stoje syn Jakub.

Radovan Novotný.Zdroj: Archiv

„Když odejde člověk schopný, laskavý, milý, a dělá věci srdcem, dlouho to trvá, než se s tím srovnáte. Byl odborník, znalec české i světové kinematografie, třicet let pečoval o kino, které vzkvétalo. Do Boru se sjížděli kinaři z celé republiky. Spousta režisérů a herců ho znala osobně jako kamaráda,“ dodává Radana Korená.

AČFK každoročně udílí ceny i dalším filmovým profesionálům. Letos cenu získala herečka Magda Vášáryová, švédský režisér Jan Troell a v sobotu si cenu převezme také režisér Jan Svěrák.