Řada novinek čeká od prosince na cestující, kteří k dopravě využívají vlaky a autobusy. Nové jízdní řády vejdou v platnost v neděli 9. prosince, několik spojů přibude, mnoho jich pak změní časy odjezdů.
České dráhy začnou například vypravovat nové rychlíky z České Lípy do Rumburku. „Spěšný vlak vyjede nově z České Lípy v 5:18. V sobotu, neděli a o svátcích pak pojede pouze do Nového Boru,“ říká mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.
Změny se dotknou také trati mezi Libercem a Českou Lípou, na které budou rychlíky z krajského města vyjíždět o 22 minut později. „Dojde tak k vytvoření přípojů od vlaků ze směru Frýdlant z Čechách,“ dodává O. Kubala.
Novinkou v regionální dopravě bude od 9. prosince také nasazení moderních čtyřnápravových vozů na osobní vlaky z Liberce do České Lípy, které nabídnou cestujícím mnohem větší komfort.
Přibude přes dvacet spojů
Cestující autobusem se budou muset připravit na mnohem více změn, které se dotknou většiny spojů. „Například na lince z Nového Boru do České Lípy bude první spoj vyjíždět již ve čtyři hodiny. Autobus, který z N. Boru startuje v půl šesté pak budeme vypravovat i v sobotu,“ informovala nás Jana Pospíšilová, manažerka dopravy ČSAD Česká Lípa.
O deset minut dříve budou vyrážet také některé odpolední spoje z Jablonného v Podještědí do Stráží pod Ralskem. „O většinu drobných posunů odjezdů požádali jednotlivé obce. Vyhovět se snažíme školákům i lidem, kteří se potřebují dopravit k lékaři nebo na úřady,“ podotkla Jana Pospíšilová.
Zcela nových spojů se cestující dočkají na úsecích Nový Bor – Česká Lípa, kde ČSAD vypraví nový nedělní autobus z Nového Boru přes Sloup v Čechách v 12:25. Snadnější bude také víkendové cestování z N. Boru do Stráže pod Ralskem, kde přibudou dva spoje. Nejvíce posílí doprava mezi Č. Lípou a Kamenickým Šenovem, Žandovem či Blíževedel.
Na Českolipsku skončí pouze dvě krátké linky, a to ze zastávky Radeč na náměstí v Žandově a spoj ze zákupského vlakového nádraží na zastávku Zákupy, Veselí.
Změn v jízdních řádech dopravce ČSAD Česká Lípa bude více než sedmdesát. Některé se však týkají pouze změn názvů zastávek.

Další zprávy z regionu najdete zde