Celníci odhalili v Ralsku tajnou továrnu na cigarety. Skupina cizinců, která výrobu řídila, okradla český stát o více než 24 milionů korun. Celníci gang rozprášili na začátku prosince, kdy jeho členy přistihli v areálu na Českolipsku přímo při nakládání nelegálně vyrobených cigaret do kamionu. Zásahem vyvrcholila operace, kterou se Celní správa ČR zabývala od října.

Tehdy dostala hlášku od moldavské policie. Informace se týkala skupiny Moldavanů, kteří si v České republice žijí na vysoké noze a užívají si ve čtyř a pětihvězdičkových hotelích. To vše jim mělo umožňovat zapojení do nezákonné výroby tabákových výrobků, jež mají následně prodávat na území Česka. „Šetření tuto informaci potvrdilo. Ukázalo se, že se jedná o vysoce organizovanou skupinu osob s jasnou hierarchií, která působí na území více států Evropy,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Upřesnila, že skupinu řídili občané Moldávie, kteří u nás neměli trvalý pobyt. „Tyto osoby měly na starosti nákup komponentů pro nelegální výrobu cigaret i přepravu do výrobního areálu v obci Ralsko,“ uvedla mluvčí. Čeští celníci při rozkrývání této činnosti úzce spolupracovali nejen s moldavskými policisty, ale i s ukrajinskou pohraniční policií. „Bylo zjištěno, že obsluha výrobní linky jsou občané Ukrajiny,“ vysvětlila Kaňková.

Požár rodinného domu ve Velenicích na Českolipsku
Ve Velenicích na Českolipsku hořel dům, hasiči požár zlikvidovali

Když o prvním prosincovém pondělku přišel den zásahu, bylo zadrženo celkem pět Moldavanů.

Čtyři z nich následně putovali do vazby. Po prohlídkách v několika objektech na území republiky pak bylo možno sčítat: našlo se celkem 180 palet s komponenty pro výrobu cigaret – a také odpad z výroby.

„Při prohlídce ve výrobní hale v Ralsku byla nalezena kompletní linka na výrobu cigaret, řezačka a drtička tabáku, komponenty na výrobu cigaret a přes 8 a půl milionu kusů cigaret,“ vypíchla Kaňková největší úlovek. Připomněla i značky, které nelegální kuřivo neslo: L&M červené a Richmond modré.

Policisté představili svá nová policejní vozidla.
FOTO: Krajští policisté mají nové oktávky. Blikají i červeně, budou lépe vidět

Našla se rovněž vysoká suma v eurech, v přepočtu na české peníze převyšující devět milionů korun, a padělané rumunské osobní doklady využívané v rámci činnosti gangu. „Škoda na spotřební dani způsobená uvedenou skupinou převyšuje částku 24 milionů korun,“ poznamenala Kaňková. Zabavené padělky cigaret skončí v drtičce odpadu.

Nejde o jediný letošní případ

Nelegální výrobnu cigaret odhalili policisté letos v červnu také nedaleko Cvikova. Zadrželi tehdy 44letého cizince, který výrobu cigaret organizoval. „Za tímto účelem měl nechat dovézt do ČR strojní zařízení a několik tun surového tabáku. Současně mělo dojít i k sestavení výrobní linky na cigarety v průmyslové hale v Libereckém kraji, která byla speciálně upravena právě pro skrytou výrobu cigaret,“ uvedl tehdy mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Policisté v areálu zajistili devět tun sušené hmoty – surového tabáku, několik strojů a dalších technických komponentů, bez kterých se výroba cigaret neobejde.

Hasiči zachránili zavaleného papouška, který přežil ničivý požár.
FOTO: Papoušek přežil ničivý požár v České Lípě. Zavaleného ho našli hasiči