Obcí nařízené a několika soudy posvěcené nedobrovolné vystěhování z obecního bytu čeká v lednu Pavla Živnůstku z Ralska. Pro představitele obce je natolik nepohodlný, že mu vypověděli nájemní smlouvu po pouhém jednom jediném neuhrazení nájemného, jehož nezaplacení městu nespokojený nájemník dokonce předem avizoval.

„Napsal jsem jim, že nájem nezaplatím, dokud mi neopraví byt. Ten je a byl v katastrofálním stavu. Okna nejsou a nikdy nebyla taková, jaká mají být a rozvody elektřiny totéž. Šest a půl roku už mi nejde například ani domovní zvonek a otevírání vchodových dveří. Na to všechno jsem úřad několikrát upozorňoval, ale vždycky mě řekli, že to není jejich problém,“ uvedl Pavel Živnůstka a z těchto důvodů nájem přibližně před čtyřmi lety jeden měsíc nezaplatil, což se mu stalo osudným.

Na řadu přišla okamžitá výpověď z bytu, město smlouvu odmítlo obnovit i když nájemník veškeré své dluhy uhradil. Důvod k tomu má obec jasný. Pavla Živnůstku tu nechtějí. Úředníkům, vedení obce, městským strážníkům i státním policistům totiž způsobuje podle starosty města samé potíže. „Od té doby, co zde bydlí, jsou s ním jen starosti. Za několik let stačil na všechny podat neuvěřitelné množství trestních oznámení a podnětů k přešetření přestupků. Ani jeden z těchto podnětů ale nikdy neprokázal,“ uvedl starosta obce Jindřich Šolc.

Malý a rychle splacený dluh tak byl jen vhodnou záminkou. Pavel Živnůstka totiž nejenže všechny své dluhy splatil a nájemné platí řádně i po vypovězení nájemní smlouvy, ale městu zaplatil před nastěhováním do bytu i zálohu na jeho odkoupení ve výši 130 tisíc korun. Dlužníkem tedy ve skutečnosti není on, ale je to úplně obráceně. Město nyní dluží jemu.

S vystěhováním z bytu se proto Pavel Živnůstka nemůže smířit. Přestože mu vystěhování nařídil soud, bude se Pavel Živnůstka v bytě držet, jak to jen půjde nejdéle a obrátí se na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

„Už to mám sepsané. V pondělí si to nechám přeložit do němčiny a hned vyrazím do Štrasburku. Nebudu žalovat jen město, ale i Okresní soud v České Lípě, Krajský soud v Liberci, nejvyšší soud i ústavní soud, obecní policii i státní policii a ministerstvo spravedlnosti,“ dává k dobrému Pavel Živnůstka výčet institucí, které mu podle jeho slov ukřivdily.

Všechny jmenované úřady totiž rozhodly vždy v jeho neprospěch, a to nejen v případě nařízeného vystěhování z bytu. Se všemi už se soudil či soudí, či na ně podal různé stížnosti a trestní oznámení. Těch už podal dohromady téměř devadesát.