Po mnoha letech strávených v bytě panelového domu v obci Ralsko Ploužnice se musí nedobrovolně vystěhovat věčný stěžovatel Pavel Živnůstka, a to kvůli pouhému jedinému nezaplacenému nájmu. Komukoli jinému by jediné nezaplacené nájemné takto život nezkomplikovalo, ale v případě Pavla Živnůstky nejde ani tak o peníze, jako o fakt, že jej místní radnice v obci jednoduše nechce.

Je totiž známý tím, že si neustále na něco stěžuje a podává na vedení obce, městskou i státní policii i své sousedy trestní oznámení. Za několik málo let jich podal více než osmdesát. Že skutečně nejde o peníze. dokazuje i to, že Pavel Živnůstka složil při svém nastěhování do bytu na účet obce zálohu na jeho odkoupení ve výši 130 tisíc korun, které mu nyní obec musí vrátit.

Že to tak je, potvrzuje i zdejší starosta Jindřich Šolc. „Od té doby, co zde bydlí, jsou s ním jen starosti. Za několik let stačil na obecní úřad, městskou policii, spoluobčany či státní policii podat neuvěřitelné množství trestních oznámení a podnětů k přešetření přestupků. Ani jeden z těchto podnětů ale nikdy neprokázal,“ uvedl. „V rozhodování, zda smlouvu prodloužit či nikoli, hledíme nejen na to, zda má nájemník vše řádně zaplacené. Důležité je pro nás také to, jaký to je nájemník. V tomto případě jsme měli naprosto jasno. Občana, jakým je Pavel Živnůstka, v obci nechceme,“ dodal.

Svůj postoj dokázalo vedení obce obhájit u okresního, krajského, nejvyššího i ústavního soudu. Až tam se Pavel Živnůstka dostal, avšak neuspěl a všechny soudy potvrdili nekompromisní rozsudek. Do určitého data se musí vystěhovat.

Tímto datem je pak právě dnešek. Jak však sám Pavel Živnůstka uvedl, vykonavatel soudního rozhodnutí to nebude mít vůbec jednoduché. „Budu se bránit, jak to jen půjde,“ řekl.

Podle svých slov nemá na mysli fyzické násilí ale především ústní jednání. I to však bude velmi zajímavé. Pavel Živnůstka je totiž připravený říci všem o svých zkušenostech s místní radnicí i spoluobčany. Mimo jiné o tom, jak jej kdysi starosta obce napadl, jak na něj jeho soused střílel ze vzduchové pušky, jak mu někdo neustále polévá okno voňavkou a mnoho dalšího.