Jasné „ne“ si musel vyslechnout Jiří Vykuka, zástupce společnosti Logika Ralsko. Ta dlouhodobě projevuje zájem investovat v lokalitě bývalého vojenského letiště v Hradčanech, kde chce na sedmnácti hektarech vybudovat technologické středisko na zpracování odpadu.

„Dokončili jsme jednání s Libereckým krajem o změnách záměru. Nyní si musíme ověřit, zda náš projekt podporujete stejně jako v roce 2002,“ informoval Jiří Vykuka. František Procházka okamžitě poukázal, že umístění úložiště je nešťastně vybrané: „Skládka by měla být v blízkosti obydlí. Pokud budete trvat na stejné lokalitě, jsem proti.“

Podle Jiřího Vykuka technologie zpracování, ukládání a svozu odpadu splňují veškeré požadavky Evropské unie a zdůraznil, že při posuzování vlivu úložiště na životní prostředí se nepotvrdil jeho negativní dopad na okolí.

„V prostoru se počítá s průmyslovou zónou a budou tam firmy, které budou produkovat odpad. My ho můžeme hned zpracovávat. Je tu i hledisko zaměstnanosti,“ argumentoval zástupce Logiky Ralsko.

Nestojí o odpad

Zastupitelům se nelíbila představa, že by se do Hradčan nemusel svážet odpad nejen z okolí, ale i ze sousedních států. „Přitom se má rozšiřovat Chráněná krajinná oblast Kokořínsko na poměrně velké teritorium města. Měli bychom si rozmyslet, čemu dáme přednost, jestli přírodě nebo průmyslu,“ podotkl Jaroslav Sluka.

Oproti tomu Jindřich Šolc, který se byl osobně podívat v podobném zařízení v Itálii, vyjádřil projektu podporu. „Je to ukázka toho, jak lze skloubit životní prostředí s průmyslem,“ mínil. Lenka Jůnová mu však připomněla, že italské úložiště je od nejbližšího města vzdálené pět kilometrů a v Hradčanech to není ani jeden.

Myslete na lidi

„Nyní se tam rekonstruuje osm domů kyjevského typu s cílem vytvořit městečko v zeleni. Zamyslete se nad tím, kolik lidí, rodin a dětí tam bude bydlet,“ apeloval Jindřich Eder.

Starosta Miloš Tita přiznal, že před lety nebyl proti projektu. „Ten je ale dnes úplně jiný. Upustilo se od těžby štěrku. Místo toho slyšíme o obrovské skládce, autovrakovišti a pneumatikách. Oproti původnímu záměru došlo i k územnímu rozšíření.“

Úsměvnou reakci zastupitelů sklidila odpověď Jiřího Vykuka na dotaz, jak dlouho skládka vydrží kapacitně a co s ní bude poté. „Počítáme tak deset patnáct let a pak uvidíme. Technologie byly prezentované při posuzování vlivu na životní prostředí a prošly.“

Hledejme shodu

Zástupce Logiky Ralsko navrhl další setkání s tím, že by mohly obě strany najít kompromis. Na další jednání s investorem o případné změně lokality a rozsahu činnosti byl ochotný přistoupit také Miloš Tita.

„Snažíme se o zvýšení turistického ruchu a do toho mi skládka nezapadá. Otevřeně říkám současnému záměru ne. Když investor změní projekt, může přijít a my jej znovu projednáme,“ nesouhlasil s jeho návrhem Miloslav Tůma. S tím se ztotožnila naprostá většina zastupitelů.