První takový případ už mají za sebou celníci v Libereckém kraji. „V minulém týdnu jsme zjistili při kontrole vozidla u řidiče neuhrazenou částku na pokutách, která byla 3 tisíce korun. Řidič nemohl podle svých slov hlídce ihned zaplatit na místě. Hlídka mu proto odebrala registrační značky (RZ) a informovala ho o možnosti zaplacení nedoplatku u celního úřadu,“ řekl Deníku mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj Martin Stočes. Dodal, že řidič se ještě toho dne dostavil na celní úřad a pokutu uhradil. „Registrační značky mu byly vráceny,“ doplnil Stočes. 

Neuhrazená pokuta, která nově řidiče zastaví v cestě, může být za jakýkoli doprav-ní přestupek, například za jízdu na červenou, nedodržení povolené rychlosti nebo nesprávné parkování. 

„Již dříve hlídky v průběhu celní správou prováděných kontrol prověřovali případnou existenci nedoplatků a v případě pozitivního zjištění byla kontrolovaná osoba vyzvána k uhrazení pokuty. Nově svěřená pravomoc jen rozšířila možnost vymoci pohledávku,“ vysvětlil Martin Stočes. Doplnil ještě, že práci celníků to výrazně nemění. „Snad jen, že se lidé nyní více než dříve zajímají o své nedoplatky a jejich úhradu,“ dodal Stočes. Za loňský rok takto celní správa v celé republice vybrala 11,5 milionů korun, které putovaly do státního rozpočtu. 

Budova liberecké iQLandie.
Menší návštěvnost i příjmy hlásí oblíbená místa v Libereckém kraji

První zkušenosti s nově nabytou pravomocí mají za sebou také pražští celníci. Ti minulý týden zastavili řidiče osobního vozidla a lustrací v databázi dlužníků se ukázalo, že dluží 1 600 korun na pokutách. Kromě toho celníci zjistili, že jeho firma má nedoplatek u celní správy ve výši skoro 111 tisíc korun. „Vzhledem k tomu, že řidič u sebe neměl žádnou hotovost, přistoupili celníci k odebrání registračních značek. Ty mu byly vráceny poté, co se v odpoledních hodinách dostavil na celní úřad, kde pokutu za přestupky v dopravě zaplatil. Jmenovaný uhradil i nedoplatky za svoji firmu,“ uvedla zástupkyně tiskové mluvčí Ivana Kurková.  

Pokud dojde na odebrání značek, případně nasazení botičky, řidič dostane informaci, jak dál postupovat. Pokud však přijde o značky při kontrole třeba někde na dálniční odpočívce, může být nemile překvapen tím, co ho čeká: bude se muset nějak dostat pryč a po zaplacení zase s vrácenými značkami zpět k autu. Avšak ani jejich vyzvednutí nemusí být jednoduché. Zvlášť v případě celníků. „Uloženy budou na územním pracovišti, odkud je hlídka, která je odebrala: třeba Benešov, Zdiby…,“ konstatovala mluvčí středočeských celníků Yvona Matějková. Na dotaz Deníku nicméně připustila, že i když auto zůstane stát někde u Prahy, může být nutné jet si pro značky třeba až do Ústí nad Labem či Hradce Králové. Hlídky celníků totiž svěřené dálnice mohou kontrolovat v celé délce.