Bývalá továrna Elias Palme v Kamenickém Šenově už řadu let chátrá. Nyní na ní začali pracovat dělníci.

Je to po dlouhé době první velký krok k opravě bývalé továrny na lustry, které se přezdívá Eliáška. Před necelými dvěma lety budovu koupil Roman Procházka, který pochází z Benešova u Prahy. „Dočetl jsem se o prodeji v novinách, jel jsem se na ni podívat a opravdu se mi moc líbila," uvedl již dříve majitel. Ten ihned začal přemýšlet, jak budovu co nejdříve začít opravovat.

„Nyní se nám podařilo získat 800 000 korun z havarijního programu vyhlášeného z Ministerstva kultury ČR, v dalších letech budeme usilovat o další finanční prostředky ze shodných nebo podobných dotačních programů," uvádí Procházka.

Záchrana budovy

Začalo se s rekonstrukcí hlavní budovy. „Snažíme se zachránit hlavní objekt, oba komíny a jednu nebo dvě budovy ze zadní části areálu, zbytek se nám s největší pravděpodobností zachránit nepodaří a je možné, že zde by byla například parková úprava," popisuje majitel.

Elias Palme & Co továrna na lustryZakladatel této firmy byl Elias Palme, který se narodil 10. března 1827 v Kamenickém Šenově. Firma byla založena v roce 1849. Lustry sklárny Palme osvětlovaly palác indického maháradži, hotel Waldorf Astoria v New Yorku, operu v Římě nebo třeba La Scalu v Miláně.

V minulosti v objektu sídlil jeden z nejrespektovanějších výrobců luxusních svítidel pro paláce, kostely a slavnostní sály. Tehdejší vlastník státní podnik Lustry přestal budovu využívat v roce 1972. Od té doby secesní stavba z roku 1905 pomalu chátrá.

Objekt byl na konci roku 2007 prohlášen kulturní památkou. Nový majitel si ještě není jistý tím, jak budovu po rekonstrukci využít. „Plán mám takový, že by objekt měl sloužit místním obyvatelům, například jako komunitní centrum. Jako možnost se nabízí i využití pro sklářské školy. Budu rád za názory široké veřejnosti, jak by se tato stavba dala využít," říká Roman Procházka.

Hodit se bude pomoc od kohokoliv, kdo by měl zájem se na obnově památky podílet. V současné době existuje spolek Eliáška, který vznikl právě na podporu obnovy. „Chtěli bychom, aby se připojily například fyzické či právnické osoby. Budova je krásná a já věřím, že jí krásu můžeme navrátit," doplňuje majitel bývalé továrny Elias Palme.