V rohu hutě novoborské sklárny Slavia postává a vymýšlí Rony Plesl, aktuálně asi nejznámější český designér a úřadující nositel ocenění Designér roku.

Ve skalické firmě TGK tou dobou tvoří žijící legenda a bard Ivo Rozsypal a v Ajetu současně v jednu chvíli pracují Londýňan Peter Layton i Američan Charlie Parriot, kteří kdyby dostali české občanství a trvalé bydliště v Novém Boru, nikdo by se tomu nemohl divit po tom, co oba s českým sklem a novoborskými skláři prožili.

Jen letmé pohledy do těchto skláren a na tyto výtvarníky by stačily, aby si člověk byl jistý a klidný, že české sklo z Nového Boru a okolí je po krizi, která přišla hlavně v roce 2009, opět na koni.

Sklárny jako důkaz

Stvrzuje to letošní 11. ročník IGS, který se rozrostl do rekordních rozměrů. Přijelo 70 umělců z dvaceti zemí světa. Jejich nápady dostávají tvář v desítce firem z Novoborska. Rekordní účast a zázemí firem, které překonaly těžké období nebo dokonce krátce po něm teprve vznikly, jsou důkazem, že sklářský průmysl nabírá v regionu znovu velkou sílu.

Petr Larva koupil sklárnu na Polevsku před dvěma lety. „Z bankrotu," jak sám říká. Dnes je situace taková, že sklárna Ave Clara získala evropskou dotaci na Centrum inovací skla a soustředí se na to, aby vybudovala sklářské inovační pracoviště pro celý region. „Zadotovali jsme technologický vývoj a dotáhli jsme to do úspěšného konce. To je přece důkaz par exelance, že české sklo žije," tvrdí Larva, jehož sklárna během sympozia hostí dva výtvarníky z Japonska a dva z Nizozemí.

PROGRAM IGS NAJDETE ZDE: Sklo, řemeslo a tradice. To je Mezinárodní sklářské sympozium

Jaroslav Švácha a jeho skalická sklárna TGK byli jednou z firem, která před třemi lety podpořila sklářské sympozium, jemuž hrozilo, že se po pádu skupiny Bohemia Crystalex Trading neuskuteční. TGK drželo prapor sklářství nahoře, firmě se navíc podařilo vyplatit zahraničního podílníka. „Takže nyní už jsme ryze českou sklářskou firmou," připomněl Švácha.

Daleko horším vývojem si prošla novoborská sklárna Slavia, která se zaměřuje na ručně foukané a zdobené sklo a jejíž originalitou je práce s vysokým smaltem. Sklárna musela propustit desítky lidí. I s problémy ale přežila.

„Dělám tu s nimi poprvé a vidím, že jsou hodně šikovní a vstřícní. Majitel sklárny mi hodně pomohl se zlacením, takže jsem hrozně rád, že jsem byl přidělený právě sem, protože jsem sklárnu neznal a mám pocit, že bychom měli spolupracovat i dál," pochvalovala si včera spolupráci se Slávií hvězda mezi českými designéry a šéf ateliéru skla na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové Rony Plesl, jeden z účastníků IGS.

Vlčí mák v Lindavě

Během něj vzniknou krásné věci jako například skleněné šaty od Blanky Matragi, ale rýsují se také krásné věci, které mají i skrytý význam. Brit Peter Layton v Ajetu v Lindavě vytváří ze skla ostnatý drát a vlčí mák jako symbol antimilitarismu. „Navazuje to na věci, které jsem dělal na novoborských sympoziích už v minulosti, třeba skleněnou stěnu vzpomínek z Terezína," vypráví.

Layton je mezi zahraničními účastníky legendou. Zúčastnil se totiž už prvního sympozia v roce 1982 a nechyběl ani v letech 1985 a 1988.

Ve všech sklárnách, které se na sympoziu podílejí, probíhá dnes od 8 do 13 hodin den otevřených dveří. Je to jedinečná příležitost, jak okusit atmosféru, která patří jen k sympoziu a neopakuje se.