Remigiusz Smorgy s úlevou po noční jízdě zaparkoval auto ve Starých Splavech. Vylezl ven, aby našel hotel, kde bude trávit s rodinou týdenní dovolenou. Opodál seděli v autě městští strážníci.

„Během chvíle jsem byl zpátky a auto nikde. Místo něj tam stáli policisté a chtěli zaplatit pokutu," popisuje první minuty dovolené Remigiusz Smorgy z Wroclavi.

Polský turista měl smůlu. Přehlédl hned při vjezdu do Starých Splavů velkou ceduli s upozorněním na zákaz parkování a s grafickým znázorněním odtahu.

Ujeli bez vysvětlení

Za pochybení Remigiusz Smorgy zaplatil bez protestů. „Řekli, že můj přestupek stojí dva tisíce, ale bude jim stačit čtyři sta," upřesňuje Smorgy. Peněženku ale musel otevřít ještě jednou. O sto metrů dál na záchytném parkovišti za vydání odtaženého vozu chtěli dalších patnáct stovek. „Utíkal jsem za policisty zpátky. Jim jsem přece už zaplatil, tak proč znovu. Nic mi nevysvětlili a ujeli. Jsem od nás zvyklý na hodně, ale tohle hrozné. Koukají na mě, jak parkuji na špatném místě, nic neřeknou a nechají mi odtáhnout auto. Vždyť je to korupce," zlobí se Remigiusz Smorgy.

Něco takového odmítá Eva Burešová (SLK), starostka Doks, pod které Staré Splavy spadají. „Podle tvrzení strážníků tam polský turista stál půl hodiny. Mohl si myslet, že ho viděli, ale řešili jiné věci," hájila městské strážce zákona Eva Burešová. Ta poukázala na to, že samotný odtah trvá nějaký čas. „Všichni pak říkají, že na místě stáli jen pět minut. Je to tvrzení proti tvrzení," doplnila starostka.

Parkovné zrušili

Kromě cedulí se zákazem parkování jsou podél hlavní silnice k Máchovu jezeru v určitých úsecích vyznačené žluté pruhy upozorňující na zákaz stání. „I když tam pruhy nejsou, tak každý řidič musí vědět, že silnice musí být v každém směru průjezdná na tři metry," podotkla Eva Burešová.

Hříšníky, kteří zastaví na zákazu stání, hlídá městská policie. Na její popud pak vyjíždí odtahová služba. Auto naloží a odveze na soukromé záchytné parkoviště. Tam si do minulého týdne k pokutě a odtahu účtovali další dvě stovky. „Po stížnostech jsme od toho ustoupili," řekl jeden z pracovníků parkoviště, který si nepřál být jmenovaný.

Téměř dva tisíce za svých údajných deset minut parkování před místní poštou zaplatila i Magdalena Jenčíková. „Přijeli jsme od Borného a mezi reklamou obalenými sloupy jsme si zákazu nevšimli," přiznává vlastní chybu rekreantka.

Ale ani ona nevidí smysl v tom, proč by měla platit další nemalé peníze za odtah o padesát metrů jinam. „Vždyť Splavy jsou turistická oblast, po téhle zkušenosti se sem už nikdo nevrátí," upozorňuje Magdalena Jenčíková, kterou potrestali strážníci krátce před polským turistou. „Jen během půl hodiny přivezla odtahovka další tři auta. Takhle vydělávat na turistech, kteří to tady neznají, je šílené," zlobí se Magdalena Jenčíková.

Ulice se uvolnily

Podle Evy Burešové má město příjem pouze z udělené blokové pokuty. „Strážníci to kolikrát řeší jen domluvou. Nechceme nikoho poškozovat," říká starostka. „Z odtahů nám nejde do rozpočtu nic. Službu máme s odtahovou firmou nasmlouvanou jen přes letní sezonu," doplnila Eva Burešová.

K razantnímu opatření ve směru k řidičům přistoupila radnice v Doksech loni po letech marných stížností ze strany místních obyvatel. Během letní sezony stávala nejen podél hlavní silnice k Máchovu jezeru jednolitá řada zaparkovaných aut. Vadila před výjezdy od rodinných domů, komplikovala zásah záchranářů nebo hasičů.

„Bylo to hrozné, řidiči byli bezohlední. Konečně se silnice uvolnila," kvituje zákaz parkování po obci místní obyvatelka.