„Kromě náhrobků a jednoho základu chceme opravit také zeď za nimi včetně nadezdívky, která je vychýlena do ulice a hrozí, že spadne,“ sdělil předseda spolku Radim Vácha.

Jak poznamenal, u většiny místních cítí minimálně porozumění. Zejména o Dušičkách, kdy zapalují svíčky za „zesnulé bez pozůstalých“. „Máme tradičně u vchodu na Starý hřbitov stolek s pohoštěním a lidé chodí, chválí, a dávají do kasičky,“ přiblížil Vácha.

Spolek nachází ve svém úsilí podporu u šenovské radnice, u Libereckého kraje a Nadace Preciosa. Čtvrtým rokem spolupracuje i se Spolkem přátel Kamenického Šenova z německého Rheinbachu a s Česko-německým fondem budoucnosti, stejně jako s místním Spolkem přátel Rheinbachu. Přispěla i farnost a drobní dárci. Záchrana Starého hřbitova je ale pro spolek čítající zhruba dvacet nadšenců během na dlouhou trať.

Občané Nového Boru si již zvykli, že v období Velikonoc je možno spatřit v Arnultovicích na Skalce osvětlený symbol Ježíšovy smrti.
Na Velikonoce se nad Borem opět rozsvítí kříž

„Bohužel je nás málo, pomohli by nám mladí schopní lidé se zájmem o věc, na jejichž bedra by bylo možné rozložit úkoly,“ přiznal Vácha. S přáteli se záchraně hřbitova věnují přes deset let a podařilo se jim dosud obnovit 15 z 50 náhrobků. Mimo Starý hřbitov opravili také některé dávné křížky, sklářské lavičky nebo schody u kostela.

Podle předsedy spolku by práce mohlo teoreticky urychlit i více peněz, není si však jist, zda by nebyly spíš problémem.

Pomalu ale pečlivě

„U plánu na rok posuzujeme a připravujeme jednotlivé restaurátorské průzkumy a záměry individuálně. Zvažujeme všechna specifika stavu jednotlivých náhrobků. Kdyby nám přiteklo rázem třeba pět milionů, tak by se to snad dalo opravit během roku celé, ale kdo by to pak uhlídal? Já bych za to být odpovědný nechtěl,“ prohlásil Vácha.

Bohatá sochařská výzdoba hřbitova a její vysoká úroveň svědčí o vytříbeném vkusu a zámožnosti tehdejších zadavatelů. Na náhrobcích je mimo jiné pět soch od bratrů Maxových, jedněch z nejznámějších českých sochařů druhé třetiny 19. století. Náhrobky patří rodinám, jejichž potomci byli valnou většinou po 2. světové válce donuceni Kamenický Šenov opustit.

Ilustrační foto
Velikonoční trhy u lidí bodují. V Liberci a Jablonci už běží naplno

„Vloni jsme s restaurátorkou Evou Míčkovou opravili čtyři náhrobky. Dva z nich patří významným postavám sklářské historie z 19. století jako například Carl Pietsch, který byl vynikající rytec skla, nebo Emanuel Hesse, což byl jeden z šenovských průkopníků malby na sklo. Tyto a jiné příběhy se snažíme předat dál na veřejných prezentacích,“ uvedl Vácha.

Zastupitelé kraje schválili spolku příspěvek sto tisíc korun, půjdou na restaurování v letošním roce. Celkové náklady na ně jsou vyšší, přesahují 300 tisíc korun. Kraj pomohl také v předchozích letech. „Když navštívíte hřbitov v nějaké obci či městě, dobře si můžete představit, jak asi vypadala historie onoho místa. Na historických náhrobcích se dočtete povolání pochovaného i jeho postavení ve městě,“ řekla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová. Podle ní jsou náhrobky významných osobností jako právě v Kamenickém Šenově skutečná umělecká díla. „To už se na současných hrobech nevidí a je třeba tento historický odkaz obnovovat a chránit,“ dodala Vinklátová.

Lektor Petr Vácha a student Lukáš Zejmon při pokusu s dozimetrem.
Technické vzdělání má budoucnost, zjistili studenti českolipské průmyslovky

Spolek Sonow seznámí veřejnost s IV. etapou záchrany Starého hřbitova v Kamenickém Šenově 28. dubna od 18 hodin v sále nad městskou knihovnou.