Posledním dnem letošního roku končí platnost řidičských průkazů vydaných od 1. července 1964 do 31. prosince 1993. V České republice podléhá výměně celkem 1 878 866 řidičských průkazů, v rámci Nového Boru jako obecního úřadu s rozšířenou působností se výměna týká 2 955 řidičských průkazů.
Poněvadž se dá předpokládat, že státní tiskárna v závěru roku nezvládne velké množství řidičských průkazů zhotovit, starostové z Novoborska vyrazili za řidiči do terénu.
„Dohodli jsme se starosty z celého mikroregionu, že občanům ušetříme s vyřizováním agendy čas. Představitelům obcí jsme předali obálky s vytištěnými adresami řidičů a také s instrukcemi, jak při výměně řidičských průkazů postupovat,“ sdělil tajemník novoborského Městského úřadu Antonín Metál „Nabídku oceňují i starší občané-řidiči, kteří sice řidičské průkazy vlastní, ale na řízení automobilu si už netroufají. Řidičské průkazy odevzdají starostům a ti za ně vyřídí vše ostatní. Například v Kamenickém Šenově odevzdalo řidičské průkazy už na padesát řidičů.“
Zatímco v malých obcích starostové své občany obejít stihnou, ve větších jim pomáhají i úředníci obecních úřadů.
Vedoucí odboru dopravy Městského úřadu v Novém Boru Libor Lameta na číslech dokládá, že řidiči přestali s výměnou dokladů otálet.
„Před pár dny žádalo v úřední den o výměnu průkazu kolem sedmdesáti lidí a nyní jich je více než dvojnásobek. Osvědčilo se i to, že starostové přebírají doklady od seniorů, kteří už řídit nechtějí. Předpokládám, že po novém roce bude na Novoborsku zbývat vyměnit zhruba dvě stě řidičáků,“ odhaduje Libor Lamata a podotýká: „Jejich majiteli jsou vesměs motoristé, kteří pobývají v zahraničí, a proto do konce roku povinnou výměnu řidičských průkazů nestihnou.“

Další zprávy z regionu najdete zde