Kontrola parkovného bude probíhat prostřednictvím registrační značky vozidla. Při placení v parkovacím automatu bude tedy nutné nejprve zadat SPZ vozidla. Protože pro kontrolu bude sloužit právě značka, nevytiskne automat žádný parkovací lístek. Ten bude možné tisknout pouze na vyžádání. Například pro ty, kteří ho potřebují do účetnictví nebo jako potvrzení pro zaměstnavatele.

V automatu bude možné platit bezkontaktní platební kartou, i tou nahranou v mobilním telefonu či v chytrých hodinkách. Lidé budou moci platit i v hotovosti. Mincemi nebo papírovými bankovkami v hodnotě sto a dvě stě korun.

Česká Lípa umožní platit parkování kartou.
Platba parkování kartou nebo aplikací? V České Lípě to bude možné už letos

Parkovné bude možné uhradit také prostřednictvím mobilní aplikace MPLA. Zaplatit lidé mohou prostřednictvím odkazu nebo si aplikaci MPLA stáhnout do svého mobilního telefonu. Placení prostřednictvím mobilní aplikace je nejjednodušší způsob placení. Není totiž nutné chodit do parkovacího automatu a v případě potřeby je možné si odkudkoli dobu parkování prodloužit.

Doba placení parkovného ani ceník se nemění. Až do konce února bude probíhat testovací provoz tohoto systému. Pokud by uživatelé během této doby narazili na nějaký problém, mohou se obrátit na radnici prostřednictvím mailové adresy zavady@mucl.cz.