Zima, která zalézá pod nehty, provázela letošní svatomartinské poutě v Brništi. Pro stovky návštěvníků to ovšem v sobotu 12. listopadu nebyl nepřekonatelný problém.

Hojnou účast uvítali hlavně prodejci všemožných cinkrlátek, občerstvení, oblečení, realisticky vypadajícího čokoládového nářadí a dalších pouťových nezbytností. Podle některých stánkařů nebývá v tomto období „kšeft" kdoví jaký. Na klidu nepřidá ani blížící se EET. „Tohle je moje první a poslední operace v Brništi," hlásá cedulka na stánku prodejce šperků.

Naráží právě na chystané opatření prosazované ministrem financí. „Voliči Babiše by měli mít vše o padesát procent dražší," dodává majitel stánku.

Vyhřáté divadlo

Pojďme ale k veselejším věcem. Pořadatelé se tradičně zaměřili na nejmenší. Byly pro ně připravené dílničky, kde si děti mohly vyrobit něco na památku. Neodolali ani mnozí dospělí. Každou chvíli zaujatou činnost zpestřovalo loutkové divadlo. Velké lákadlo této části programu bylo umístění ve vyhřívaném stanu.

Přes namáhavou práci se moc neohřáli řezbáři, kteří na místě pod širým nebem vytvářeli dřevěné skulptury. Největší chválu si od odborné poroty i laické veřejnosti vysloužilo trio německých řezbářů. Úspěšný byl také český zástupce Martin Mikolášek ze Svoru.

Originální objekty zůstanou podle slov pořadatelů v areálu, případně je přemístí do jiných veřejných lokalit v Brništi.

Výherci soutěže si odnesli krůtu. Ostatně co jiného, soutěž se konala na dohled od Prominentu, velkoproducenta této drůběže.

Soutěžilo se také o nejlepší řízeček, asi byste sami uhodli, z jakého zvířete soutěžní maso pocházelo.