Lepší chládek pro operatéry. Ještě před začátkem jara by měla v českolipské nemocnici začít výměna chlazení a klimatizace centrálních operačních sálů.

Nový domov pro postižené ženy. Zřejmě na začátku března by se měly postižené ženy z Domova pro osoby se zdravotním postižením v Mařenicích přestěhovat do nových domů ve Cvikově a Novém Boru. Bydlet v nich měly ženy už nyní, kvůli problémům s nábytkem se ale jejich stěhování oddálilo.

Čínská továrna v Lípě. Čínská firma Ningbo Jifeng zřejmě ještě v prvním čtvrtletí roku rozjede provoz své továrny v České Lípě Dubici (v areálu bývalé prádelny). Zaměří se na výrobu a montáž hlavových a loketních opěrek do automobilů.

Golf naplno. Golfové hřiště vyrůstající u Pihelu mezi Českou Lípou a Novým Borem se má na jaře otevřít v plné parádě. Tedy všech 18 jamek.

Rekonstrukce mostu na silnici I/9. Na jaře mají začít práce na rekonstrukci velkého silničního mostu na hlavním průtahu Českou Lípou při vjezdu do města od jihu. Dělníci nejdříve opraví jednu půlku mostu a po druhé budou jezdit auta. Pak se celý proces zopakuje na druhé půlce stavby. Silnice tak bude zcela uzavřena jen po dobu, kdy se obě hotové poloviny mostu spojí betonem. K této úplné uzavírce, která by měla trvat 20 dní, by mělo dojít během letních prázdnin.

Máchovo jezero oslaví 650 let. Největší severočeský rybník a významná turistická lokalita v Libereckém kraji oslaví letos významné jubileum. Jezero coby Velký rybník založil (patrně v říjnu) v roce 1366 císař Karel IV., který Podbezdězí několikrát osobně navštívil a nocoval i na faře v Doksech. Kromě oslavy Máchova jezera se proto Doksy letos připojí také k oslavám 700. výročí narození Karla IV. (16. května 1316). A už v dubnu v Doksech upozorní také na 180. výročí od prvního vydání Máje Karla Hynka Máchy (23. dubna 1836).

Rekonstrukce největší střední školy. Především během letních prázdnin by měla proběhnout největší část zateplení největší střední školy na Českolipsku, Střední školy a učiliště v ulici 28. října v České Lípě.

Jubileum sklářské školy. Nástupkyně nejstarší sklářské školy na světě, Střední umělecko-průmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově, oslaví 160 let od svého vzniku. V Kamenickém Šenově se kvůli tomu připravuje celá řada akcí, proběhnou v průběhu celého roku.

Geopark bude žádat. Vznikající Geopark Ralsko by měl letos podat žádost o certifikát a zařazení do sítě národních geoparků.

Památník těžby uranu. Nejpozději ve třetí čtvrtině roku otevře státní podnik Diamo památník hlubinné těžby uranu na Českolipsku v areálu zlikvidovaného dolu Hamr I. Otevření památníku má být součástí oslav 50 let od vzniku účelové organizace Uranové doly Hamr (vznikla v r. 1966).

Poroste nové nádraží. Severně od vlakového nádraží v České Lípě začne vznikat nový terminál. S jeho budováním se očekávají další dopravní komplikace ve městě a akce se dotkne i cestujících na železnici. Celá modernizace má skončit v květnu 2017.

Proměna Nového Boru. Měla by skončit dlouhodobá do 4 etap rozložená rekonstrukce centra města