Ředitel nemocnice Petr Chmátal, technický a provozní ředitel Stanislav Cenek, vedoucí fyzioterapie Dana Šperlíková a hlavní sestra Lenka Caklová. To jsou lidé, kteří už nebudou v představenstvu českolipské nemocnice. Dozorčí rada je ve čtvrtek nečekaně odvolala. Podle předsedkyně dozorčí rady a českolipské starostky Hany Moudré (ODS) za to může dlouhodobá nespokojenost s prací představenstva.

„Hlavním důvodem byla ztráta důvěry.  Byla tam rovněž špatná komunikace z nemocnice směrem ven, například k obvodním lékařům. U ředitele Petra Chmátala a Stanislava Cenka je na vině jejich postup v problematické zakázce zateplení," uvedla Hana Moudrá.

Ta hlasovala pro odvolání společně se zástupci Změny pro LK a Starostů pro LK, kteří jsou členy dozorčí rady. „Předpokládám, že za odvoláním jsou politické tlaky," reagoval ředitel Petr Chmátal. Ten své odvolání nechtěl více komentovat. „Za svojí prací si stojím," dodal.

Novými členy představenstva jsou primářka neurologie Jitka Mondoková, vedoucí lékařství multioborové JIP Václav Bárta, primář oddělení ARO Jiří Hruška a ekonomka Miloslava Tanečková.  Ta se před časem po dvouleté pauze vrátila do představenstva liberecké krajské nemocnice, kde tehdy působila pod bývalým ředitelem Luďkem Nečesaným, než s celým týmem rezignoval kvůli údajným politickým tlakům ČSSD, která stálo v čele kraje. „Od jejich zvolení si slibujeme lepší komunikaci, očekáváme stabilizaci nemocnice, nastartování nových postupů v jejím řízení a lepší spolupráci s Krajskou nemocnicí v Liberci," řekla Hana Moudrá.

Petr Chmátal očekává, že společně se Stanislavem Cenkem v pátek skončí i na postech ředitelů.  „Obě funkce jsou navzájem spjaté. Odvolání je tedy logickým krokem, který bude následovat," řekl Petr Chmátal.

Jeho odvolání z postu ředitele potvrdila statutární náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna pro LK). „Nebudu zastírat, že tento krok bude zřejmě následovat. Důvěra mezi vlastníkem nemocnice, tedy krajem, a managementem kvůli postupu kolem zakázky na zateplení poklesla velmi nízko. Rozhodnutí je na představenstvu nemocnice, které se sejde v pátek," uvedla Zuzana Kocumová.  Ta doplnila, že stávající obsazení představenstva je přechodné. „Připraví výběrové řízení na nové vedení nemocnice, které pak bude součástí představenstva," dodala Zuzana Kocumová.

Změny ve vedení nemocnice kritizuje opoziční českolipská a krajská zastupitelka Romana Žatecká (ČSSD): „Ve středu zasedal krajský zdravotní výbor a o změně v představenstvu tam nepadlo ani slovo. Mohu to okomentovat jen tím, že politické čistky pokračují. Odvolání považuji za destabilizaci chodu nemocnice."

Vedení nemocnice bylo od počátku letošního roku pod tlakem.  Důvodem je zakázka zateplení zdravotnického zařízení.  Soutěž vyhrála firma CL-Evans v konkurenci 25 firem s nejnižší nabízenou cenou 123,7 milionu korun. Podle odborníků ze společnosti Energy Benefit Centre je ale i tak projekt o 30 milionů korun předražený. Proto doporučili v něm nepokračovat a vypsat soutěž znovu. CL-Evans v reakci na to nabídla snížení o 25 milionů korun.

O to, zda přijmout úsporu a pokračovat v zakázce či vypsat novou soutěž, vznikl před několika týdny i konflikt mezi představenstvem a dozorčí radou. První jmenovaný orgán nemocnice byl pro pokračování, dozorčí rada soudila opak a vyvolala jednání valné hromady, tedy krajských radních, jež zastupují hejtmanství jako jediného vlastníka zdravotnického zařízení.

Hejtmanství nabízenou úsporu nepřijalo.  Nepovažuje ji za slevu, ale změnu parametrů, což by znamenalo ztrátu evropské dotace ve výši 42,5 milionu korun. Podle dřívějšího vyjádření Zuzany Kocumové  ale bude kraj ještě s firmou jednat.  Tím pověřili předsedkyni dozorčí rady nemocnice Hanu Moudrou. Konečné rozhodnutí chce rada kraje přijmout na svém zasedání 7. května. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro LK) stále platí, že stavební práce chtějí zahájit nejpozději v září.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic. Slouží pro spádovou oblast se 110 tisíci obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není.