Alespoň to tvrdí Milan Baier, který v srpnu 2012 hrad i pozemky koupil od Vojenských lesů a statků (VLS). „V roce 2018 uplyne 1025 let od první zmínky o Ralsku a současně budeme slavit 100 let od založení Československé republiky. Byl bych rád, kdyby se v tomto roce zaskvěla obnovená zřícenina v celé kráse se vším potřebným vybavením," řekl Baier Deníku.

Cesta k vyhledávanému turistickému cíli však bude ještě dlouhá. Stále například nezačal ani potřebný archeologický průzkum. „Nemohl proběhnout, protože ještě nebylo vydáno závazné stanovisko k obnově zříceniny. Nyní probíhá aktualizace stavebně-historického průzkumu hradu z 90. let minulého století," tvrdí Milan Baier.

Bude lanovka?

Záměrem Baiera je ve věži zříceniny hradu udělat rozhlednu, vybudovat přístupové chodníky a pokud možno i lanovku.

„Rozhledna ve věži je vyprojektovaná, stejně tak přístupové chodníky a běží schvalovací proces u památkářů a na ochraně přírody," tvrdí s tím, že chce zříceninu zpřístupnit všem občanům, tedy i těm handicapovaným. „Ti se tam bez lanovky nedostanou. Věřím, že i přes složitá jednání, která očekávám, se nakonec podaří ji vybudovat. Stejně tak by mělo být na hradě občerstvení a sociální zařízení. Lidské potřeby jsou přirozené a dnes se řeší na úkor unikátní přírody," říká.

Ochránci byli proti

Jisté je, že jednání s ochránci přírody a památkáři (zřícenina je na seznamu kulturních památek) budou složité. Podle projektu na zakonzervování hradu a využití věže pro zřízení vyhlídkové plošiny, který si před lety nechala zpracovat Mimoň, se na veškeré opravy musí použít jen kámen uvolněný z hradu. A to i přesto, že vedle je kamenné pole.

Ochránci přírody také nepovolili zbudovat ani stavební lanovku projektant musel dopravu materiálu vyřešit použitím čtyř mul. Už tehdy se náklady vyšplhaly na 18 miliónů korun.

Baier ale svému projektu věří. I proto, že cítí podporu lidí z okolních obcí. „Obce i jednotliví obyvatelé mi vyjádřili svou podporu a pevně věřím, že až nastane ta pravá chvíle, budu moci počítat s jejich pomocí," říká s tím, že podporu mu vyjádřil i Liberecký kraj. „Je si vědom významu obnovy a revitalizace zříceniny pro rozvoj této části regionu," tvrdí.

Jako ve Sloupu

Už dříve Baier Deníku řekl, že by si režim přístupu turistů představoval podobně, jako tomu je na skalní vyhlídce ve Sloupu v Čechách. I tam pozemky na jedné skále získal soukromník, který na vrcholu pískovcového masivu postavil telekomunikační antény s volně přístupnou vyhlídkovou věží. Ta se i přes kontroverze, které stavbu provázely, stala vyhledávaným cílem turistů.

Předseda Mikroregionu Podralsko Jiří Hauzer tvrdí, že Baier s organizací spolupracuje. „Má zájem s námi jednat. Budeme ho zvát na naši příští schůzi," tvrdí.

Jeho slova potvrzuje také starosta Ralska Miloslav Králík. „Mrtvého brouka nedělá, jedná s námi," tvrdí s tím, že město musí Baierovy záměry zohlednit v novém územním plánu.

HRAD RALSKO • zřícenina se nachází na stejnojmenném kopci, který se tyčí do výše 696 metrů n. m. Je tak výraznou dominantou bývalého vojenského prostoru.
• první písemná zmínka o hradu je z r. 1377, kdy Jan z Vartenberka nechal zbořit původní dřevěný hrad a nahradil jej stavbou z kamene
• patřil do soustavy hradů, které kontrolovaly vartenberské panství a chránily důležitou obchodní stezku z Žitavy do Čech
• po husitských válkách vystřídal řadu majitelů. Od 16. století chátral. Vystřídali se tu loupeživí rytíři i hledači pokladů.
• v srpnu 2012 koupil hrad od VLS a.s. Milan Baier