Vybydlený dům v novoborské Nemocniční ulici se nestal hitem realitních makléřů. Střecha třípodlažního objektu už dávno neplní svou funkci a celá stavba se rychle rozpadá. Město Nový Bor dům včetně pozemku koupí, a v nejbližší době nařídí demolici. Bezdomovec Víťa Gabriel, jeden z několika dočasných obyvatel odpadky zaházených místností, prý půjde do chotovického lesa. "Tak to zbourají, co můžu dělat, ať třeba chcípnu," říká a krčí rameny.

„Protože jde o frekventovanou lokalitu v blízkosti rodinných domů a internátu sklářské školy, využili jsme toho, že se s majitelem dá jednat. Nechceme řešit podobnou situaci jako v případě ruiny na hlavní ulici T. G. Masaryka, jejíž část se loni na sklonku roku zřítila,“ říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Nejdříve vlastník požadoval téměř 970 tisíc korun, po jednání se městu podařilo cenu snížit přibližně o 90 tisíc korun. „Je to cena, kterou zaplatíme za to, aby v objektu už nikdo nezemřel a lidé se nebáli chodit okolo,“ doplňuje Jaromír Dvořák, který naráží mimo jiné na případy z loňského roku, kdy v objektu krátce po sobě zemřeli dva bezdomovci. "U obou byla nařízena soudní pitva, podle které zemřeli ze zdravotních důvodů, na následek neléčené choroby," říká policejní mluvčí Ivana Baláková s tím, že cizí zavinění pitva vyloučila.

Českolipský deník.
KRÁTCE: Smrt bezdomovců řeší policie. Revitalizace pobřeží začne po sezoně

"Stavba hrozí náhlým lokálním zřícením," upozorňuje autorizovaný inženýr pro statiku a dynamiku staveb David Mareček ve svém posudku, který si město Nový Bor nechalo zpracovat.

Já se do domu dostávám zadním přístavkem přes nezměrné hromady odpadků. Rozpárané ledničky, díly aut, oblečení a hromady nespecifikovatelného smetí. "Hlavně se koukej pod nohy," zní mi v hlavě ve stejném okamžiku, kdy se do ní praštím o zbytky provizorního zabednění stavby.

U bývalého vlakového nádraží v České Lípě našel náhodný kolemjdoucí tělo mrtvého bezdomovce.
Život na ulici není nic jednoduchého

Uvnitř je spoušť podobná té venkovní. Kvůli dlouhodobému zatékání jsou na mnoha místech propadlé stropy, případně zřícením viditelně hrozí. Podlahy v místnostech se prohýbají už při letmém pošlapu. Držím se opatrně jen na centrálním schodišti, které je pocitově pevné. Postupně stoupám pod krov, ale nic zajímavého už nevidím, jen další odpadky, vytrhané kabely, rozmlácené, případně kvůli absenci tekoucí vody doslova naplněné toalety. Kromě mně se v objektu nikdo nenachází.

Dělám ještě pár fotek a jdu ven. Na překážku v úrovni hlavy si tentokrát dávám větší pozor, když potkávám Víťu Gabriela, jednoho z místních obyvatel. Nese si "domů" víno v PET lahvi a je viditelně podroušený. Vracím se s ním do baráku. "Tady jsem si to zadělal, abych nespadl, když jsem v noci ožralej," ukazuje Víťa na sololitovou desku, kdysi nejspíš postelový rošt, přehrazující vchod do propadlé místnosti.

Sám obývá středně velký pokoj s gaučem a hromadou smetí. Když prudce dopadne na pohovku, včechno se zavlní. Zde dostává termín "plovoucí podlaha" opravdu reálný rozměr. Strop nad pohovkou je notně prohnutý a já zdvořile odmítám nabídku k posezení. Opět se raději držím jen na schodech. "Když fouká vítr, všechno tu vrže. To se opravdu bojím. Snažím se našlapovat opatrně," říká, nebo spíš mumlá Víťa.

Sám prý v domě nebydlí, ale o ostatních spolubydlících nemá mnoho informací. "Je mi to jedno, když mě neotravují. Já jsem tu taková samostatná jednotka," říká, a pod vousy podotýká, že nechápe proč to tady vypadá, jak to vypadá. "Když tu byli cigoši, všechno vytrhali, okna, dráty… Nevim, proč to dělali," dodává během postupného ukládání se k odpolednímu spánku. "Nemáš pět korun?" ptá se. Měl jsem šest.

Lehčí o několik cigaret a drobný obnos nechávám Víťu i celý dům svému osudu.

Autobusové nádraží v Novém Boru pomalovali v tomto týdnu sprejeři z Čech a Dánska.
Dánové řádili v Novém Boru s místními bezdomovci

CO DÁL?

„Po podpisu kupní smlouvy zajistíme demoliční výměr, následně dům strhneme. Lokalita bude vyčištěná od brownfieldu,“ vysvětluje vedoucí odboru správy majetku Nového Boru Jitka Capouchová.

Podle tiskové mluvčí města Radmily Pokorné by zde mohl například bytový dům se startovacími nebo pečovatelskými byty v závislosti na vyhlášených dotačních programech a jejich podmínkách. „Jednou z variant je také, že bychom zde postavili takzvaný spolkový dům. V něm by mohly najít zázemí spolky a sdružení, které ve městě máme,“ doplňuje Jaromír Dvořák s tím, že o konkrétním využití volného prostoru by mohli zastupitelé rozhodnout letos v září.