Vyměnit staré plynové kotle a průtokové ohřívače mohou lidé s finanční podporou RWE. Společnost nabízí dotaci až sedm tisíc na kotle, sadu čtyř plynových topidel Karma s desetiprocentní slevou či průtokový ohřívač Mora se slevou patnáct procent.

„Čím starší plynový kotel lidé doma mají, tím více také pravděpodobně platí za spotřebovaný zemní plyn. Už třetím rokem se snažíme našim zákazníkům pomáhat hledat úspory a snižovat výdaje za energie. Zákazníci, kteří doma používají dosluhující plynový spotřebič, mohou nyní díky RWE levně získat úspornější nové topidlo,“ řekl Roman Budinský, předseda představenstva RWE Energie, která dodává zemní plyn zákazníkům v severních Čechách.

Zastaralé kotle topí méně

„Lidé by měli zastaralé spotřebiče vyměnit, už kvůli úspoře plynu. Zastaralé spotřebiče, pokud nejsou pravidelně a správně kontrolované a čištěné, ztrácí účinnost,“ říká Josef Krahulec z Plynoservisu Pedap.

Zatím však nemůže říci, jaký bude na Českolipsku zájem. „Akce se zatím rozbíhá. Ale z praxe mohu říci, že lidé mají v domácnostech asi patnáct procent plynových zařízení, která by výměnu potřebovala. V nových stavbách to problém není, spíš ve staré bytové zástavbě.“

Moderní plynové spotřebiče umožňují díky novým technologiím účinnější spalování zemního plynu a distribuci tepla. „Výsledkem je snížení spotřeby při zachování stejného výkonu. Podle typu nahrazovaného spotřebiče může úspora činit až patnáct procent,“ dodal Budinský.

Zajímalo nás také, proč RWE dotuje čtyři topidla. „Ne všude je možné instalovat kotel, někde chybí komín, anebo by investice do kotle byla velice drahá, a tak lidé používají samostatná topidla do každé místnosti,“ vysvětluje Josef Krahulec.

Do ceny se promítne i montáž

Při výměně kotle je třeba mít na zřeteli, že kromě ceny za jeho pořízení budou lidé platit i náklady na montáž, revize a podobně. Podle Josefa Krahulce to může být od pěti do dvaceti tisíc podle náročnosti prací na systému.

Na internetu jsme zjišťovali, kolik stojí kotle Viessmann, které RWE upřednostňuje. Zákazník za ně zaplatí od dvaceti tisíc (tyto kotle mají výkon 24 kW, ale jsou bez dalších funkcí, například neohřívají vodu) až do ceny přesahující sto tisíc korun. Oproti tomu například nejdražší plynový kotel české značky Dakon se dá pořídit za šedesát tisíc korun.