Značku na přání musí tvořit kombinace osmi písmen a číslic. Nápis je rozdělen na tři a pět znaků a musí obsahovat vždy alespoň jedno číslo. V České Lípě takových značek od začátku roku vydali 15.

„K dnešnímu dni o SPZ na přání zažádalo v České Lípě celkem patnáct lidí. Z toho pět lidí žádalo SPZ na motocykl a deset lidí na osobní či nákladní automobil," uvedla Eva Markgrafová za Městský úřad Česká Lípa. Mezi nejzajímavější z České Lípy patří například registrační značky ve znění: 2PR0MILE nebo TEMELIN1.

O něco menší zájem byl mezi řidiči v Novém Boru. „O značku se speciální kombinací písmen a čísel si od začátku roku požádalo na novoborském registru silničních vozidel sedm zájemců. Všem bylo ve správním řízení vyhověno. Většina z nich projevila zájem umístit na tabulku obchodní značku vozidla. Jeden z žadatelů zvolil neotřelou skladbu, která obsahuje slovo bubák," uvedla Radmila Pokorná, referent pro styk s veřejností za město Nový Bor.

K získání speciální SPZ je nutné vyplnit žádost, kterou si zájemce vyzvedne na registru vozidel. Následně mu bude značka zarezervována maximálně na tři měsíce. Po ověření, že SPZ obsahuje výrazy, které lze použít, úřad zašle vyzvu k zaplacení správního poplatku ve výši 10 000 korun. Do patnácti dnů od uhrazení poplatku si může žadatel značku vyzvednout.

Poměrně dost práce dá ověření použitelnosti požadovaného nápisu na značce. Úřady dostaly seznam výrazů, které použít nelze. Část dal dohromady Ústav pro jazyk český a přispěly i další instituce. Podle neoficiálních informací jsou zakázána slova typu srab či gauner.

Nepoužitelná jsou slova s politickým podtextem jako fidel, nebo kombinace připomínající Adolfa Hitlera.