Povinnost přejít na podzim na zimní pneumatiky ukládá zákon. Řidiči musí mít od 1. listopadu přezutá kola svých aut, pokud je na silnici námraza či souvislá vrstva sněhu. Zatímco někteří s přezouváním čekají na první vločky, jiní mění s předstihem. „První zákazníci se objednávali již v září. Poslední pneumatiky většinou měníme v prosinci. Hodně to závisí na počasí,“ uvádí Libor z jabloneckého autoservisu a pneuservisu.

Pokud jste i vy právě sundali letní pneumatiky, je vhodné, abyste se o ně před uschováním postarali. „Ideální je otřít pneumatiku alespoň vlhkým hadrem a zbavit ji tak nečistot. Rovněž ji můžete napustit speciálním, například silikonovým olejem, aby neztrácela pružnost,“ sděluje odborník. Takto pečlivě pečuje o své auto například Martin Pojkar. „Sundaná kola před uložením vždy umyji,“ říká Pojkar. Pneumatiky by měly být uschovány na tmavém, suchém a studeném místě.

Vichřice v Liberci
Vichřice si kromě hmotných škod vyžádala další oběť

Důležité je také zkontrolovat i dezén zimních pneu- matik, ten nesmí být nižší než čtyři milimetry a u automobilů nad 3,5 tuny minimálně šest milimetrů a nezapomenout ani na kapaliny. „Samozřejmě je důležitá nemrznoucí směs do chladičů a ostřikovačů. Přestože letní a zimní směs do ostřikovačů je vzájemně ředitelná, podíl zimní směsi musí výrazně převyšovat před letní,“ říká automechanik Libor.

Profesionálové dokáží vyměnit všechny čtyři kola u běžných osobních automobilů do dvaceti minut.

U velkých automobilů pak přezouvání trvá okolo půl hodiny. Někdo ale dokonce zvládá měnit pneumatiky sám. „Pro někoho to může být těžká věc, a tak raději využije pneuservis. Já osobně si přezouvám kola sám na ručním heveru. Celkově mám do hodiny hotovo, a to i s očištěním sedací plochy nápravy a podběhu,“ tvrdí Pojkar.

Hledáme Princeznu z tanečních TOPDANCE.
Která princezna získá korunku? Je to na vás!

Pokud byste v období od 1. listopadu do 31. března vyjeli na silnici pokrytou sněhem s letními pneumatikami, může se vám lehce stát, že se domů vrátíte s pokutou ve výši až dva tisíce korun. Rovněž je důležité, aby pneumatiky na kolech odpovídaly údajům v technickém průkaze.