Málokdo to sice ví, ale i v České republice už jedenáct let slavíme v těchto dnech Národní týden manželství (NTM). Navzdory každoročně skromnému programu NTM na Českolipsku zde podle posledních statistik každoročně stoupá počet párů, které se rozhodnou do společného svazku vstoupit. I přes mnohá úskalí, která s sebou celá věc nese.

Ilustrační foto.
Před vstupem do manželství si svého partnera prověřte!

Z Českolipské matriky za rok 2017:
Svatební obřady: 136
Obřady mimo obřadní síň (ze 136): 42
Obřady mimo Českou Lípu (ze 42): 15
zlatá svatba: 2
platinová svatba: 1

„Velký problém byl už s výběrem snubního prstýnku, není vůbec jednoduché zjistit vhodný průměr, když partnerka prsteny běžně nenosí,“ vypráví dnes už s úsměvem Pavel Stoupek z České Lípy.

A to je prý teprve začátek. Společně s nastávající jim začíná martyrium s plánováním svatby a plno dalších věcí okolo. „Nedovedu si představit, že bych byl s někým jiným,“ odpovídá Pavel na otázku, proč se do toho rozhodl „prásknout“ právě nyní.

POZOR NA PRVNÍ PĚTILETKU

„Především v prvních letech nesezdaného vztahu je pravděpodobnost jeho rozpadu až pětkrát větší než u tradičního manželství. Pokud spolu nesezdaný pár vydrží déle, pravděpodobnost se snižuje, ale zároveň mnoho nesezdaných párů vstupuje do manželství s příchodem dětí,“ upozorňuje mluvčí Národního týdne manželství Jiří Unger.

Růží není nikdy dost
Krvavá historie svatého Valentýna. Přinášíme tipy, kde můžete lásku oslavit

Zároveň také vyvrací zaběhnutý mýtus, že v manželství se vždycky o všechny úkoly oba dělí rovným dílem.

„Neznamená to samozřejmě, že by si měl manžel po práci lehnout na gauč a nechat všechny domácí práce na manželce. Pokud ale budete stále počítat, kdo dělá víc a kdo míň, nikam se většinou nedostanete. Zvláště muži ale v téhle oblasti určitě mají větší rezervy,“ radí nastávajícím manželům Unger.

Ilustrační snímek.
Na Českolipsku letos uzavřel manželství rekordní počet párů