„Proč neudělat něco pro děti, které v uvozovkách nežijí běžný život, něco navíc," říká třiatřicetiletý policista z České Lípy Petr Habenicht. Je skromný, ale díky své všestranné aktivitě se zajisté řadí mezi ty, kdo jsou pro práci ochotní udělat mnohem více, než jen co diktuje smlouva a zároveň také pomáhá.

Habenicht se ve spolupráci se svými kolegy dětem z odlišných kultur nebo i dětských domovů mimo jiné snaží ukázat, že policisté nemusí být vnímáni jen negativně, ale že dokáží vymyslet i třeba zajímavou akci. Podobně jako minulý týden, kdy 18 dětí z českolipského dětského domova a dalších 8 svěřenců Dětského diagnostického ústavu v Liberci vyrazilo na celodenní výlet do Policejního muzea v Praze.

„Samozřejmě to nebyla jen hurá akce, byl to spíš zkušební projekt. V tuto chvíli sbírám podrobnější informace o dětech různých kultur, které v Lípě žijí," předesílá Habenicht. Děti se v Praze nejvíce zajímaly o výstroj policie při praktické ukázce a přednášce policejního preventisty.

Zájem vzbudila i komentovaná prohlídka samotného muzea, kde se mladí návštěvníci mohli seznámit s historickým vývojem bezpečnostních sborů a složek na našem území od doby Rakouska-Uherska až po současné trendy v činnosti policie.

Výletu, na který se jelo zapůjčeným policejním autobusem, se kromě Habenichta také vydali jeho kolegové prap. Denisa Andělová z obvodního oddělení Liberec-Vesec a por. Petr Kmínek z oddělení tisku a prevence detašovaného pracoviště v Semilech. „Akce se opravdu vydařila a setkala se s velkým ohlasem. O své dojmy se někteří podělili už při cestě zpět. Doufáme, že se nám v tomto roce podaří ještě jednu obdobnou akci v rámci sekundární prevence realizovat," zhodnotil Kmínek.