Bývalá městská šatlava ve Vězeňské ulici v České Lípě se dočká rekonstrukce. Stav historického objektu v centru města je v současné chvíli velmi špatný.
„Vzhledem k tomu, že je objekt umístěn v centrální části města, stává se místem odkládání veškerého odpadu i útočištěm bezdomovců. Zároveň je objekt devastován rozkrádáním stavebních prvků, materiálu a vandalismem,“ informoval mluvčí Krajského úřadu v Liberci Jiří Langer.
Šatlava by se po rekonstrukci měla stát součástí Vlastivědného muzea v České Lípě. „Do objektu bychom rádi umístili naše archeologické sbírky, které v současné chvíli nemáme kam dávat a veřejnost k nim tedy nemá přístup,“ říká ředitel muzea Zdeněk Vitáček.
Celková rekonstrukce si však vyžádá náklady převyšující deset milionů korun, což je částka, kterou muzeum nemůže uhradit z vlastního. Liberecký kraj proto bude usilovat o peníze z evropských fondů, které by podle hejtmana Petra Skokana mohly pokrýt až 85 procent nákladů. O zbylé prostředky by se pak měl podělit stát, kraj i město Česká Lípa, které svou finanční spoluúčast také přislíbilo.
Pokud se kraji podaří prostředky z evropských fondů získat, chce práce zahájit na jaře příštího roku a v lednu 2011 archeologické muzeum otevřít.

Další zprávy z regionu najdete zde