Dalších šest obcí a měst nejen z Českolipska se připojilo ke vznikajícímu svazku obcí EKOD. Dohromady se prozatím dalo dvanáct větších i menších územních celků (viz tabulka níže). Od vstupu do svazku si slibují hlavně větší kolektivní sílu, například při budoucím vyjednávání o ceně svozu odpadů.

Barevné kontejnery na tříděný odpad jsou v dnešní době  součástí všech měst a obcí. Jejich obyvatelům jde separování odpadů dobře, což dokazuje i řada ocenění a uznání.
Na možný konec skládkování odpadů chtějí být připravení

Další neméně důležitou činností svazku bude administrativa spojená s žádostmi o dotace. Hned první projekt, na který se svazek zaměří, je možnost získat dotované kontejnery na tříděný odpad.

Členové EKODuZakládatelé: Doksy, Zákupy, Mnichovo Hradiště, Mšeno, Dubá a Jestřebí
Nově přijatí: Bakov nad Jizerou, Bezděz, Blatce, Chorušice, Velenice a Ždírec

Podobně jako u nedávno rozdávaných komposterů na bio odpad je možné požádat i o dotaci na žluté, zelené nebo modré popelnice na tříděný. Za velice výhodných podmínek by tak obce a města pořídily kontejnery pro většinu lidí, kteří by o ně projevili zájem. S nadsázkou by se dalo říct, že brzy možná půjde den v týdnu poznat podle právě svážené barvy popelnic na chodnících před domy.