„Když se rozjely první dvě linky, byli jsme rádi, že se tu zase vyrábí, ale budoucnost byla pořád hodně nejistá. Když se přidaly další dvě výrobní linky, nejistota opadla. A teď, když už vyrábíme na šesti linkách, víme, že tahle firma někam směřuje." Takovou důvěru ve firmu, pro kterou pracují, teď mají zaměstnanci novoborského Crystalexu. Radostí z expanze firmy se netajili včera během slavnostního spuštění nového provozu.

Díky němu se výroba Crystalexu navýší o 41 procent. Podnik v jeho nové éře rozkvětu kormidluje Martin Kubát, generální ředitel. Ptali jsme se ho, co všechno budou nové změny pro Crystalex znamenat.

Uvedli jste do provozu novou tavicí vanu. Co si od ní slibujete?

Především nárůst kapacity výroby o patnáct milionů kusů. Ta vana je pro nás důležitá také proto, že na ní bude navázána nejen výroba klasické kalíškoviny, tedy skleniček s nožičkami, ale také velkých kusů jako jsou vázy a mísy.

Patnáct milionů kusů navíc. O kolik se tedy zvýší vaše produkce?

O čtyřicet jedna procent.

Museli jste kvůli navýšení výroby upravovat i zázemí, například sklady?

Přesně, nejde jen o výrobně technickou část, ale celá velká část projektu se věnovala úpravě prostor tak, abychom si zvětšili skladové prostory a rozšířili distribuční kapacity. Výroba se dá nadneseně řečeno rozšířit rychle, ale my musíme být schopni výrobky rychle expedovat a někde je skladovat. Proto zhruba dvacet procent projektu bylo věnováno na tuto poslední část. Tady je ale potřeba říci, že je velká výhoda Crystalexu, že jeho areál byl velkoryse vybudovaný. Celý projekt byl připravený tak, abychom nárůst produkce, kterou potřebujeme na skladech, mohli umístit uvnitř areálu. Umožnilo nám to udělat i takový „úklid domácnosti", to znamená přeorganizovat řadu výrobních toků, které ve společnosti jsou. To se dotklo velké části provozních útvarů.

Projekt se připravoval celý rok od prvních projektových činností do samotného spuštění. Jedná se o investici ve výši zhruba sto milionů korun.

Sen a pohádka „Smekám před majiteli a managementem Crystalexu. Pád firmy v roce 2008 znamenal pro město obrovskou ztrátu a dvacetiprocentní nezaměstnanost. To, co se teď děje, je pro mnohé z nás pohádka s velkým snem a dobrým koncem. Přeji Crystalexu, aby s novou vanou uspěl a splnil úkoly, které si stanovil." Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru

Kvůli rozjezdu nové tavicí vany se počet kmenových zaměstnanců zvýšil z 500 na 650. Využíváte i agenturní zaměstnance?

Máme zhruba stovku agenturních zaměstnanců na vykrytí určitých činností, které jsou nárazové. Jde například o typ zakázek, které je pro určité zákazníky potřeba zabalit specificky, nebo je potřeba udělat nějakou specifickou činnost, která trvá jen pár dní, tak potom to řešíme právě tímto způsobem.

Proč se to rozjíždí právě v polovině roku? Má to nějaký význam?

To je v podstatě hodně pragmatická věc. U rozjezdu nové vany je totiž limitující dodávka žáromateriálu, protože ten není na skladě. Když bych to přirovnal, tak je to jako lego: každá kostička musí odpovídat určité pozici. A my jsme vanu dost zásadním způsobem měnili a napojovali jsme na to jiné technologie, a tomu odpovídají i dodávky žáromateriálu, které trvaly tři čtvrtě roku. Kdybychom vanu rozjeli už vloni, tak by to bylo úplně nejlepší, ale limitujícím faktorem je právě dodávka klíčového materiálu.

Souvisí nová linka také s nárůstem exportu do Číny? Ptám se hlavně proto, že starý Crystalex často používal jako mantru, že jeho obchody kazí a likviduje levná čínská konkurence. Zatímco nový Crystalex do Číny expanduje. Je to tak?

Máte pravdu. Já jsem větší část svého dosavadního profesního života strávil u výroby plochého skla a Čína tam pro nás byla vždy hrozbou. Je schopná vychrlit do světa ohromné množství skla. V našem případě a je to zvláštní štěstí, u kterého nikdo neví, jak dlouho bude trvat, je Čína pro nás rostoucím trhem. V Číně totiž roste obliba evropského zboží v takovém určitém středním proudu. Proto je tam zájem o naše zboží i přesto, že je ve vyšší cenové relaci než to jejich.

A neobáváte se toho, že se vaše sklo naučí levně kopírovat a vyrábět?

Naučit se to samozřejmě mohou. Ale tady do hry vstupuje určitá historická značka českého skla, které má obrovskou historii, je to pojem a všichni ve světě chtějí české sklo. Není to jen o chemii, která se dá udělat kdekoliv.

Plánujete ještě nějaký další rozvoj?

Pevně doufám, že to nebude poslední investice. Ale je potřeba vzít v úvahu, že právě děláme akci, která vyžaduje velký respekt. Skokově navyšujeme výrobu, vrháme se do turbulence. Nájezd nové vany v každé organizaci trvá rok, rok a půl, aby si všechno sedlo organizačně, výrobně i obchodně.

Další investice by proto měly mířit zejména do obnovy technologie, protože ta ve sklářství také prochází vývojem.

Pád a rozmach Crystalexu

Září 2008 - Skupina Bohemia Crystalex Trading v insolvenci.

Leden 2009 - Crystalex přestal vyrábět. 1700 lidí bez práce.

Srpen 2009 - Crystalex kupuje za 360 milionů korun nový majitel, skupina CBC Invest.

Leden 2010 - Crystalex obnovuje výrobu na dvou linkách.

Červen 2010 - Rozšíření výroby o další dvě linky.

Červen 2013 - Spuštění nové vany a dalších dvou linek.