Práce s počítačovými soubory, emailem, případně s fotografiemi. Základy počítačové gramotnosti, které často chybí hlavně starším spoluobčanům, kteří nestihli naskočit do rychle rozjetého vlaku moderních technologií.

Situaci se snaží postupně měnit mimo jiných i nezisková organizace Attavena, která letos pořádá už po jedenácté kurzy po celé České republice. Jeden z nich místo také v zasedací místnosti českolipského zastupitelstva.

POTŘEBA JÍT S DOBOU

Dnes už často jen komunikace s blízkými vyžaduje od seniorů zvládnutí online komunikace.

„S počítačem jsem začala pracovat už v roce 2013,“ říká pyšně jedna z nejstarších účastnic českolipského kurzu paní Jana Gabčová. Doposud jí s problematikou radili rodinní příslušníci, či známí. Bezplatný kurz, na nějž našla avízo v radničním zpravodaji s radostí přivítala

Do zasedací místnosti českolipského zastupitelstva se na pěd dní nastěhovalo osm dam a jeden muž v seniorském věku, kteří se moderních technologií rozhodně nezaleknou.Zdroj: Deník

„Vždycky, když udělám nějakou chybu, snažím se ji najít a odstranit,“ říká paní Gabčová. Její důslednost potvrzuje i popsaný sešit na poznámky vedle pouzdra na nezbytné brýle.

„Naučí se základy práce s počítačem a také to, co je zajímá, říká lektorka kurzu Kateřina Nováková. Se studenty probírá i bezpečnostní témata. Například upozorňuje na možná rizika, ale i zajímavá místa v rozvětvené džungli internetu.

Projekt Senioři komunikují pořádá Attavena ve spolupráci s městy a obcemi již jedenáctým rokem. Finančně jej nejvíce podporuje Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových. Jednotlivé obce na jeho běh přispívají také a je to pro ně relativně výhodné. Českou Lípu vyšlo pětidenní vzdělávání jejích devíti spoluobčanů na 2 400 korun, poskytnutých jako dar z fondu rady města.