První kurz zahájí povinný pilotní semestr Astronomie, který bude obsahovat čtyři přednášky a poslouží především k pochopení systému studia. „Po skončení tohoto semestru se studenti dohodnou, co by dál chtěli studovat," uvedla Helena Jakešová, vedoucí mimoňského odboru kultury, která má organizaci studia na starosti.

Výběr kurzů

Zemědělská univerzita Praha, která celé studium zastřešuje, totiž dává na výběr z patnácti až dvaceti možných kurzů, mimo jiné třeba čínskou medicínu, etiku, lesnictví, historii a současnost myslivosti a spoustu dalších.

„Po každé přednášce bude následovat diskuse k tématu a studenti společně vyplní test, tak aby si ověřili, zda téma správně a dostatečně pochopili," vysvětlila Helena Jakešová. Ve čtrnácti dnech volna mezi přednáškami se posluchači budou věnovat samostudiu.

Ještě přijímají

„Předběžně má o kurzy zájem přibližně deset lidí. Počet ale není konečný. V prosinci budeme veřejnost podrobněji informovat na webových stránkách města, městského muzea, prostřednictvím výlepových ploch, městského zpravodaje a také místní kabelové televize," upozornila Jakešová.

Hlásit se mohou zájemci stále a připojit se ke studiu je možné vlastně kdykoliv i v jeho průběhu. Virtuální vzdělávání je určeno seniorům se statutem důchodce, invalidním důchodcům, nezaměstnaným, nebo starším padesáti let. Celý vzdělávací cyklus Svět okolo nás obsahuje šest absolvovaných semestrů, které může student realizovat nezávisle na čase. Předpokládanou dobu studia tři roky si tedy může libovolně prodloužit. Některé semestry může vynechat a ke studiu se opět kdykoliv vrátit, tak aby měl šest splněných.

Po úspěšném absolvování semestru proběhne pro všechny účastníky závěrečný seminář, na kterém senioři obdrží pamětní list o absolvování daného semestru. A pokud senior absolvuje celých šest semestrů, obdrží pozvánku na slavnostní promoci, kde převezme „Osvědčení o absolvování Univerzity třetího věku". Tím univerzitní studia nemusí skončit, ale každý může pokračovat v novém výukovém cyklu.

S nápadem umožnit studium seniorům na malém městě přišel už před časem místostarosta Mimoně Stanislav Baloun. „Několik univerzit jsem oslovil a Česká zemědělská univerzita se ozvala s nabídkou na virtuální kurzy," uvedl dříve místostarosta. Vzdělávání bude probíhat v přednáškové místnosti Městského muzea a moderátorem výuky se stane právě Helena Jakešová, která ještě v prosinci absolvuje potřebné školení.

Třetí v kraji

Mimoň tak bude teprve třetím městem Libereckého kraje, které virtuální kurzy pro seniory nabízí. Zaregistrované výukové středisko už mají v Turnově a v Semilech. Tady se virtuální kurzy ujaly probíhají už druhým rokem.

„Zpočátku byl trošku problém nalákat zájemce, senioři mají z nových věcí obavy," vysvětlila organizátorka výuky v Semilech Alena Matěchová, která jinak pracuje v knihovně. „Mluvila jsem s lidmi, co přišli do knihovny a vysvětlila jim, o co jde. Nejdříve šlo spíše o přemlouvání, ale dnes už lidi ví, o co se jedná a máme plně obsazeno," pochlubila se Alena Matěchová.