„Často slýchám od seniorů, že o takové kurzy mají zájem a rádi se jich zúčastňují. Chtějí jít s dobou a využívat veškeré výhody elektronické komunikace. Kurz je proto určený pro seniory důchodového věku. Pořádáme ho ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Attavena v rámci projektu Senioři komunikují, který financuje Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových. V průběhu týdne se senioři proškolí v základním ovládání a užívání osobního počítače, internetu i bankovní karty," připomíná českolipská starostka Romana Žatecká.

„Jeho kapacita je dvanáct lidí a během několika málo dnů jsme ho naplnili," dodává starostka. Nabídku vzdělávacích kurzů pro své seniory chce proto radnice dál finančně podporovat, což byl podle starostky také jeden z hlavních důvodů, proč město vyhlásilo i dotační program na vzdělávání dospělých ve věku 60+.

„S manželkou jsme tuhle možnost uvítali, protože za podobné počítačové kurzy se draze platí," pochvaluje si jeden z účastníků Karel Kamenář. Jako důchodci tak zejména ocenili, že je bezplatný a přihlásili se, aby se zdokonalili především v psaní e-mailů.

Aby mohl prostřednictvím elektronické pošty korespondovat se svými syny a naučil se ovládat internetové stránky, se do kurzu zapsal také například Jiří Bindr. Počítačový boom začal, když odcházel do důchodu, a tak se chce nyní zdokonalit v tom, co všechno dnes uživatelům nové technologie umožňují.