Opravu veřejného osvětlení objednala v loňském roce šenovská radnice. Cena prací ale přesáhla původní objednávku o třetinu, konkrétně o 637 tisíc korun. Zastupitelé měli tuto částku schválit teprve dodatečně.
A to se jim z pochopitelných důvodů nelíbí. „Práce za více než 600 tisíc proběhly nad rámec smlouvy o dílo, aniž by je projednala rada města nebo zastupitelstvo,“ uvedla Jitka Bouchalová, předsedkyně kontrolního výboru a zastupitelka.
Místostarosta Jiří Vičan oponoval, že v radě města se domluvili na tom, že až práce skončí, uzavřou dodatek ke smlouvě. „To se stalo v říjnu, dodatek jsme předložili zastupitelstvu, ale to schválilo jenom část za 275 tisíc. Nemyslím, že bychom provedli něco hrozného,“ komentoval Jiří Vičan. Dodal, že vloni nezaplatili ani o korunu víc, než bylo v rozpočtu. Zaplacení faktury totiž přesunuli do roku 2008.
Na hrubé porušení směrnice upozornil zastupitel Ladislav Flégl. „Ve smlouvě je napsáno, že soupis víceprací bude předem odsouhlasen, ale firma dělala na základě toho, co úředník,“ shrnul zastupitel. Žádný zápis nebo usnesení rady města o schválení víceprací není. To potvrdil i místostarosta.
Starosta Ota Raiter také připustil, že porušili závazná pravidla, ale pokusil se věc vysvětlit.

„Připadalo mi výhodné osvětlení opravit v roce 2007 a zaplatit až následující rok. Rada města o tom nepřijala usnesení, ale nikdo se neobohatil ani se nesnažil porušit zákon,“ zdůraznil starosta.
„Běžně se počítá, že vícepráce mohou tvořit deset procent zakázky. Tady ale jde o statisíce a my je vlastně schvalujeme zpětně,“ dal se slyšet MUDr. Tomáš Prokop. Práce se podle něj dělaly plánovitě, a proto je měla schválit rada města. „Nejde o to, jestli se někdo obohatil. V tomto případě se nakládalo s veřejnými penězi tak, že se dva lidé dohodli,“ řekl Tomáš Prokop.
Starosta pak přišel s vysvětlením, že nešlo o vícepráce, ale o navýšení objemu prací. „Není to úplně v pořádku a budeme hledat řešení, jak se tomu příště vyhnout,“ dodal Ota Raiter.