K příležitosti středečního Mezinárodního dne dětí dostaly žáčci Mateřské Školy Mistrovická v Kamenickém Šenově nádherný dárek. Celkovou renovací plochy za školkou vznikla enviromentální zahrada.

Součástí rekonstrukce byly jak terénní úpravy, tak hrací prvky. V navršeném cípu zahrady vznikl tunel a „přes kopec" mohou děti mezi sebou telefonovat trubkovým telefonem. Na zahradě nechybí ani mezi dětmi oblíbená venkovní učebna nebo prostor s ohništěm. Velký důraz kladl projekt zahrady na použití přírodních materiálů a jeho záměrem je seznámit děti s fungováním přírody, což může být pro dnešní děti, zvyklé spíše na výpočetní techniku, k nezaplacení.

„Pro pamětníky betonových a kovových školek je tohle úplný ráj," podotkla Světlana Adamová z dodavatelské firmy Mega.

Děti se zahradou žijí od jara do podzimu. Na jaře sázejí plodiny do záhonků, na konci sezony je budou sklízet. Také pozorují mravence a další hmyz. Mohou poznávat různé materiály na pohybových stezkách a na četných přírodních prolézačkách si cvičí motorické schopnosti.

Úpravy stály zhruba dva a půl milionu korun, z čehož město Kamenický Šenov hradilo deset procent, zbytek částky přišel z dotačních fondů.

„Před dvěma lety jsme školku zateplili a teď jsme byli moc rádi, že přišla tato dotační výzva," říká starosta Kamenického Šenova František Kučera.

O tom, že zahrada neodpovídala dnešní době, svědčí slova vedoucí školky. „Tady s tou zahradou třicet či snad padesát let nikdo nic nedělal," říká zástupkyně ředitele ZŠ a MŠ Kamenický Šenov Renata Jakoubková.

O výchovu předškolních dětí je v Kamenickém Šenově postaráno výborně. Jsou tu celkem tři školky. Zmíněná Mistrovická teď dostala novou zahradu, školku Na pískovci nedávno zrekonstruovali celkově a ani třetí zařízení nepřijde zkrátka.

„Teď budeme pokračovat i na Práchni, kde jsme udělali novou střechu, nová okna a nyní budeme dělat novou fasádu. V rámci přeshraničního projektu spolupráce tam plánujeme také takovou environmentální zahradu s tím, že děti z Česka a Německa se budou vzájemně navštěvovat," říká starosta Šenova Kučera.