V suterénu smuteční síně se sesunula část stěny při bourání otvoru pro budoucí větrání.

„Přivolaný statik zjistil, že v původní stěně je místy nevyhovující struktura zdiva. Při důkladné prohlídce navíc odhalil v další stěně duté kaverny, které se ani nestihly navenek projevit vyboulením stávajícího zdiva. Abychom mohli pokračovat v rekonstrukci, musíme nejprve provést stabilizaci původního zdiva," vysvětluje Miroslav Jeništa, vedoucí odboru rozvoje Městského úřadu Nový Bor.

Dodatečné stavební práce v suterénu se projeví v posunutí termínu dokončení rekonstrukce. Ta měla být hotová do konce letošního roku.

„Byl by zázrak, kdyby kompletní rekonstrukce desítek let staré stavby proběhla bez komplikací. Ale snažíme se, aby, když už k nim došlo, byla časová ztráta co nejmenší. Jednáme se zástupci firem, které se podílejí na rekonstrukci, jak co nejlépe sladit navazující práce tak, abychom termín nepřekročili o slušnou dobu," říká starosta Jaromír Dvořák.

Město se pustilo do rekonstrukce smuteční síně za bezmála 8,5 milionu korun letos v létě. Její stav byl nedostatečný z technických, kapacitních i estetických důvodů. Obřady v létě probíhaly s otevřenými dveřmi, v zimě se pozůstalí tísnili v uzavřené síni. Díky nové přístavbě se zvedne kapacita z původních 40 míst na 150, v menší přístavbě najde zázemí pohřební služba, vznikne tu i místnost pro chladicí zařízení.

Změny se nevyhnou ani samotné historické smuteční síni. Kromě stavebních a technických úprav, dostane nový nábytek a výzdobu. „Rekonstrukcí bychom měli získat místo, v němž se pozůstalí budou moci důstojně a v soukromí rozloučit," dodává Jaromír Dvořák.