Před velkým skandálem stojí prapor radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci. Šikanu, napadení a dvacetidenní pracovní neschopnost v útvaru libereckých chemiků již vyšetřuje vojenská policie. K údajné šikaně mělo dojít při prestižním cvičení Záchranných složek a armády v liberecké Tipsport areně.
Na začátku skandálu 312. praporu stojí událost, kterou jedna strana považuje za chlapský žert mezi vojáky a druhá za šikanu. Z incidentu, který se odehrál během cvičení záchranných složek, si jeden z hlavních aktérů navíc natočil videozáznam na svůj mobilní telefon. Videozáznam je k dispozici na webových stránkách Deníku www.libereckydenik.cz. „Na videu je podpraporčík Jan Kašuba nedobrovolně držen vojáky ve stanu. Kašubu navíc obnažila podpraporčice a iniciátor konfliktu jej osprchoval,“ uvedl armádní zdroj, který s odvoláním na tiskový zákon ponecháváme nejmenovaný, ale jeho jméno je Deníku známo.
Incident také překvapil tiskového mluvčího liberecké Tipsport arény Lukáše Přindu. „Vůbec nevím, že během cvičení zásahu v Tipsport aréně k podobnému incidentu došlo, ani nemám žádné indicie, které by to naznačovaly,“ podotkl.
Podpraporčíka Kašubu, který byl vysvlečen a osprchován ve stanu během cvičení záchranných složek Libereckého kraje, měl týden poté fyzicky napadnout iniciátor prvního konfliktu. „Zranění Jana Kašuby si vyžádalo dvacetidenní pracovní neschopnost,“ potvrdil armádní zdroj. Protože nadřízení napadeného podpraporčíka již při vyšetřování možné šikany podle armádního zdroje jednali liknavě, řešil Jan Kašuba fyzické napadení trestním oznámením. Celou situací se v tuto chvíli zabývá vojenská policie.
Co se děje u libereckých chemiků, nemohla tisková mluvčí Karolína Zemanová příliš komentovat. „Je pravda, že došlo mezi podpraporčíky ke konfliktu. Věc je v současné době ve vyšetřování vojenské policie. Z toho důvodu se nebudeme nyní více ke zmíněné události vyjadřovat,“ zdůvodnila svou strohost mluvčí.
Krajský úřad Libereckého kraje do věci nechce nijak zasahovat. „Jde o vnitřní záležitost armády, která by se měla případným incidentem zabývat,“ uvedla tisková mluvčí kraje Eva Markgrafová.
Podle blízkého zdroje se vyšetřovatel vojenské policie pokusil ovlivnit důkazy pro vyšetřování. Vyšetřovatel, jehož jméno je Deníku známo, ale z důvodu presumpce neviny jej nebudeme jmenovat, měl nutit poškozeného praporčíka podepsat dokument, že mu nevznikla žádná fyzická ani psychická újma. To se mu však nepodařilo. Jan Kašuba si navzdory údajnému zastrašování vymohl nový záznam, kde bylo tvrzení zcela opačné.
Nikdo z důstojníků a aktérů této skvrny na jinak dobré pověsti libereckých chemiků se nechtěl vyjádřit s odvoláním na probíhající vyšetřování a tiskovou mluvčí. Podle armádního zdroje je tato situace také spojená s úmyslným přehlížením skutečností, které by mělo vedení praporu řešit.

Další zprávy z regionu najdete zde