S rekonstrukcí silnice II/268 chtěl Liberecký kraj začít už letos na podzim, plány ale oddálily potíže s projektem i vyjednáváním o pozemcích. „Je pravda, že tuto opravu slibujeme už několik dlouhých let, jízda v hlubokých kolejích je tam především, když je mokro, na hranici bezpečnosti. I proto je určitě dobrou zprávou, že o stavební povolení bude zažádáno v příštím týdnu a s jeho vydáním počítáme na konci listopadu,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Ilustrační foto
Oprava silnice z Mimoně na Ralsko začne až na podzim

Zimní měsíce kraj využije nejen k vypsání soutěže na dodavatele, ale i k naplánování co nejvhodnějších objízdných tras. „Je to dlouhý úsek, nebude to jednoduché,“ upozorňuje hejtman.

Opravou projde úsek od železničního přejezdu v Mimoni až po hranici se Středočeským krajem na konci Dolní Krupé. Samotná stavba by měla začít v dubnu či květnu 2019. „Chceme využít toho, že během zimy nemívají firmy ještě naplněný stavební program. Poslední soutěže ukazují, že po startu stavební sezony se už do soutěží příliš nehlásí. Kapacity mají plné,“ dodává hejtman Půta.

Kromě nového povrchu silnice počítá projekt s opravou dvou mostů, výstavbou autobusových zastávek nebo novou okružní křižovatkou v Kuřívodech. K dalším opravám v těchto místech se přidá i město Ralsko. „V plánu je rekonstrukce na křižovatku navazující silnice, včetně odstavného parkoviště pro autobusy a nových chodníků,“ potvrzuje referent oddělení rozvoje města Miloslav Tůma.

Den s policií a dalšími složkami Integrovaného záchranného systému na autodromu v Sosnové již poněkolikáté potěšil nejen malé návštěvníky, ale také jejich dospělý doprovod.
Nad autodromem se budou na Dnu s policií prohánět drony

Většinu nákladů, které se budou pohybovat kolem 187 milionů korun, chce Liberecký kraj uhradit z evropské dotace. „Rádi bychom z Integrovaného regionálního operačního programu získali 163 milionů korun,“ říká krajská radní Radka Loučková Kotasová. Silnice přes Ralsko je tak jeden z největších projektů, které Liberecký kraj do IROP přihlásí.

Vůbec nejnákladnější budou plánované opravy silnice II/262 z Dobranova do centra České Lípy, konkrétně po kruhový objezd pod okresním soudem. I ty by se měly rozjet na jaře příštího roku a stát budou více než 220 milionů korun. Z evropských fondů chce kraj na tento projekt získat bezmála 200 milionů korun.

Řidiči se dočkají rozšíření Děčínské ulice v úseku mezi světelnou křižovatkou u obchodních domů a odbočkou do Sokolské ulice, kde bude dopravu nově řídit rovněž semafor. „Zásadní součástí projektu je také demolice a nová výstavba dvou mostů, včetně mostu nad ulicí Boženy Němcové, nebo vybudování protihlukové stěny,“ dodává Loučková Kotasová.

Bývalá restaurace Pošta.
Bývalá restaurace Pošta má nového majitele. Chystá opravy i výstavbu bytů