Výraznou proměnou v příštích letech projde okolí Hradčanského rybníka i samotná nádrž napojená na soustavu dalších vodních děl. Město Ralsko přistoupilo k opravě havarijního stavu zdejší hráze, ve čtvrtek proběhlo poklepání na základní kámen celé stavby. Radnice do budoucna očekává i další investice.

Aby mohly na scénu nastoupit těžké stroje, muselo se uskutečnit nezvyklé stěhování. Jisté zkázy by totiž během prací došly místní chráněné škeble. „Organizovali jsme si to jako investor sami. Během napouštění a vypouštění jsme pečlivě sbírali všechny škeble a dle pokynů CHKO je převáželi do Máchova jezera,“ uvedl referent lesního a vodního hospodářství Jan Kocourek.

Ze skleníku na vánoční stůl. Budoucí liberečtí zahradníci pěstují vánoční hvězdy pro celý region.
Cesta vánoční hvězdy začíná v červenci

Podle Martina Fořta z CHKO Kokořínsko-Máchův kraj by se umělá invaze škeblí neměla nijak negativně na ekosystému Máchova jezera podepsat. „Těch škeblí bylo jen několik stovek a pokud by to mělo mít na ekosystém Máchova jezera nějaký vliv, tak jedině pozitivní. Škeble filtrují nečistoty z vody,“ řekl Fořt.

První výzvou, před kterou budou najatí dělníci stát, je „vytěžení“ mnoho desítek let vznikající vrstvy bahna ze dna Hradčanského rybníka. „U hráze by měla být vrstva 1,8 metru,“ upřesnil Kocourek s tím, že počítají, že v bahně narazí třeba i na pozůstatky osídlení. „Bahno přemístíme na manipulační plochu, kde to budeme přehazovat, aby se uvolnily tekutiny. Následně by se to mělo zkompostovat,“ popsal starosta Ralska Miloslav Tůma.

Modernizované dialyzační středisko českolipské nemocnice poskytne prostor pro 12 pacientů, akutní lůžko a izolaci.
FOTO: Krev čistí pacientům ve větším a hezčím

Kromě opravy hráze se chystají i další věci „Chceme obnovit pláž, která tu dříve byla, obnoví se dvě tůně a na dosypané hrázi bude chodník,“ vypočítal část z připravovaných prací starosta.

Celkově by měl projekt opravy hráze stát 22 milionů korun. Za administrativní podpory Libereckého kraje přispělo i Ministerstvo životního prostředí. „Pro mě je to nostalgická záležitost. Vyrůstala jsem přímo tady v Hradčanech,“ svěřila se místostarostka Ralska Šárka Kalvová. Doufá, že by realizace mohla do Hradčan přivést více turistů a že příjemnější prostředí v obci ocení i místní.

Opravou prochází poslední ze soustavy pěti Hradčanských rybníků, z nichž první, Černý, není funkční. Následuje ho Vavroušek, Strážovský rybník, Držník a už zmíněný Hradčanský rybník.

Pětadvacáté Vánoční trhy v českolipském muzeu.
Svařáky, betlémy, kolotoče. Vánoční trhy v kraji rozšiřují nabídku