Slaví vlastně od začátku roku. A důvod mají veliký. Letos je tomu 160 let, kdy se otevřela Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově, nejstarší škola svého druhu v Evropě. O víkendu celé oslavy vyvrcholí tradiční akcí Noc skla a světla a především setkáním absolventů školy. Slavit se školou může i veřejnost. Dorazit by měla i ministryně školství.

Sklářská škola oficiálně vznikla v roce 1856, ale už sedmnáct let předtím začala ve městě fungovat její předchůdkyně. Šlo o nedělní školu kreslení pro žáky, sklářské tovaryše a mistry. Opravdová škola pak vznikla na přání místních výrobců, aby vychovala budoucí řemeslníky. Od začátku 80. let 19. století pak nejtalentovanější z nich zamířili na studia na umělecké vysoké školy ve Vídni a později i na VŠUP v Praze.

Hlavní akce oslav začne v pátek 23. září od 15 hodin. Po přivítání hostů bude taneční a hudební vystoupení, hned po něm bude následovat sklářská show na huti Elias Palme. Nebude chybět ani projekce a light show s ohňovou show. Už v dopoledních hodinách je možné prohlédnout si budovu školy. „Během dne se mohou zájemci seznámit s dílnami a ateliery školy a s náplní studia našich žáků. Kdo bude mít zájem, může si vyzkoušet jednotlivé techniky dekorování skla a seznámit se s našimi učiteli a studenty," říká ředitel školy Pavel Kopřiva.

Průvod v maskách

Oslava bude pokračovat i v sobotu, to se do Kamenického Šenova sjedou bývalí absolventi. „Ve dvě hodiny bude slavnostní průvod absolventů v maskách, který projde městem. Od školy se poté půjde k huti Elias Palme," popisuje sobotní program ředitel školy.

U huti bude slavnostně odhalena plastika, kterou vytvořil světoznámý umělec René Roubíček. V dopoledních hodinách by pravděpodobně na akci měla zavítat také ministryně školství Kateřina Valachová. Křtít se bude také nový školní katalog, který vznikl u příležitosti oslav.

„Studovat v Šenově je naše rodinná tradice"Magdalena Smejkalová a její rytý šperk pro muže.Zdroj: archiv soutěžeJednadvacetiletá Magdalena Smejkalová po úspěšném vystudování SUPŠS v Kamenickém Šenově, kde se věnovala designu světelných objektů, pracuje jako ředitelka Ajeto Art Glass Muzea v Novém Boru.

Proč jste si tuto školu vybrala?
Důvod byl hlavně rodinná tradice. Tuto školu studoval můj otec, matka a dokonce i má nevlastní matka.

Co vám škola dala?

Pestrost. Dostala jsem se i na střední uměleckou školu v Turnově, ale když jsem se rozmýšlela, vyhrála ta v Kamenickém Šenově. Hlavně kvůli tomu, že jsem tam mohla studovat design světelných objektů, kde jsme měli výborného vedoucího ateliéru Ladislava Průchu, který nás i naši tvorbu vedl tím nejlepším směrem. Na škole bylo výborné, že jsem nemusela být jen ve své dílně, ale když jsem tvořila své práce, mohla jsem využít dílny od brusírny až po malírnu.

Co byste škole popřála do dalších let?

Na školu vzpomínám jen v dobrém, a proto bych jí přála jen to dobré. Doufám, že šenovská škola bude mít stále tak skvělé výsledky, super kolektiv a že se jí bude i v dalších letech dařit.