Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman debatoval se skláři v Novém Boru o problému ochranných známek. Ty spousta obchodníků falšuje a připravuje tak novoborské skláře a nejen je o nemalé peníze.
Na otázku, jakým způsobem chrání stát, potažmo ministerstvo průmyslu a obchodu české výrobce proti padělatelům ochranných známek, ministr odpověděl: „Stát se chová standardně nejen co se týká sklářů, ale i ostatních podnikatelů, kterých se problematika ochranných známek týká.“ Konkrétně s představiteli novoborského Crystalexu a sklárny Egermann probíral ministr mimo jiné také ochrannou známku Bohemia Crystal. „Během dnešních jednání jsme vedli debatu především o tom, jak tuto ochrannou známku zneužívají různí obchodníci, a to zejména v Praze. Nyní se rýsuje možnost, jak právě tuto speciální značku ochránit,“ upřesnil Martin Říman.
Možností ochrany měl na mysli připravovanou novelu zákona na ochranu spotřebitele, která by mimo jiné měla obsahovat i povinnost importérů uvádět na výrobcích zemi jejich původu. Je však ještě třeba skloubit tento zákon s normami evropské unie, která určuje pravidla mezi dovozci a vývozci především.
Problém s falšováním ochranných známek a znaků mají i menší sklárny. „S tímto problémem se samozřejmě potýkáme i my. Mezi českými sklárnami existuje jakási solidarita a navzájem si své práce nekopírujeme,“ řekl umělecký manager lindavské sklárny Ajeto David Sobotka „Problém je s padělateli ze zahraničí. Ti kopírují naše znaky a naši práci. Nekvalitní sklo se pak objevuje v prodeji s prvky, které nápadně připomínají naše výrobky. To vrhá špatný stín na naši práci a přicházíme tak i o velké peníze,“ uzavřel David Sobotka.

Další zprávy z regionu najdete zde