Mohlo by to být jako pohled do křišťálové koule. Výhled do budoucnosti. Hutě a dílny sklářských škol v Novém Boru a Kamenickém Šenově budou od pátku hostit nejtalentovanější studenty z uměleckoprůmyslových škol. Mladé, začínající umělce, jejichž čas má teprve přijít.

o loňském Mezinárodním sklářském sympoziu se do Nového Boru po třech letech vrací jeho malá studentská obdoba Sympozium uměleckoprůmyslových škol. Zúčastní se ho přes sedmdesát mladých umělců ze škol Libereckého kraje, Kraje Vysočina, Slovenska a Bulharska.

Ve čtrnácti uměleckých dílnách budou účastníci tvořit díla na společné téma „Kontrasty". Tím víc vynikne srovnání jejich umělecké tvořivosti a řemeslné zručnosti.

Část z dílen, kde budou vznikat díla talentovaných sklářů, bude fungovat také ve sklářských školách v Novém Boru a Kamenickém Šenově. Další dílny budou v dalších uměleckých školách v Libereckém kraji v Jablonci nad Nisou, Turnově či v Železném Brodě.

„Filosofie tohoto soutěžního setkání vychází z tradice jedinečné koncentrace sklářského, bižuterního a šperkařského průmyslu v Libereckém kraji a s ním související existencí takto zaměřených odborných škol. Jejich počet soustředěný na plochu jednoho z nejmenších krajů republiky je i z mezinárodního hlediska unikátní," řekla radní Libereckého kraje Alena Losová.

Sympozium slavnostně začne v sobotu 14. září.