„Zaměstnanci jsou vyčerpaní plněním šampionských požadavků, firma Škoda díky tomu tvoří čtyřiadvacet měsíců nepřetržitě rekordy. Osazenstvo na tom musí mít podíl. Požádali jsme proto o navýšení prémie o sto procent na osm tisíc korun a v posledních dnech jsme dali požadavek ještě o dva tisíce korun vyšší,“ řekl předseda podnikové rady Jaroslav Povšík.

Kromě běžné mzdy a jednorázové prémie vyplatí firma svým zaměstnancům druhou polovinu zaručeného bonusu, který se v loňském roce podařilo odborářům také navýšit. Zaměstnancům tak na kontech přistane zhruba mezi 40 až 60 tisíci korunami, v závislosti na výši jejich standardní mzdy. Tuto část bonusu chtějí odbory znovu navýšit v příštím roce.

Adventní trhy s historicky největší světelnou výzdobou a ruským kolem začaly v Mladé Boleslavi v pátek odpoledne.
Umělecká škola nepustí Jiřičky na zářivé trhy

Ožehavým tématem byla pracovní doba, respektive práce zaměstnanců ve vícesměnných systémech, ve kterých ale odboráři také dojednali zvýšení odměn. Vedení firmy chtělo zavést osmnáctisměnný systém i v Mladé Boleslavi, odbory to však rázně odmítly.

Postoj odborů vysvětlil Jaroslav Povšík: „Dokud nebudeme mít pro zaměstnance dostatečnou infrastrukturu, silný sociální systém, kratší pracovní dobu, delší přestávky a dovolenou, tak do té doby se nemůžeme pohnout k osmnáctisměnnému systému.“

Boleslav tak pojede dále v patnácti směnách týdně.

Obě strany se ale dohodly, že v pobočném závodě v Kvasinách se do konce příštího roku bude pokračovat v osmnáctisměnném systému a boleslavská lakovna má jet na systém sedmnáctisměnný. „Tyto systémy jsou agresivní a bourají partnerské, rodinné a týmové vztahy,“ argumentuje se v Odboráři s tím, že souhlas s těmito podmínkami musí pocítit zaměstnanci ve svých peněženkách. A to se také stane. Zaměstnanec, pracující v tomto systému, si od ledna příštího roku na příplatcích vydělá více než 8 600 korun měsíčně. Odbory navíc prosadily dva dny pracovního volna ročně za práci v atypickém směnném systému.

Vánoční výzdoba v Mladé Boleslavi.
Vánoční výzdobu Boleslavi někteří chválí, jiní haní

Zaměstnancům se také navýší odměna za flexi konto, což je páteční noční směna v Mladé Boleslavi nad rámec klasického směnného systému. Odměna se zvýší o sto korun. Ke mzdě a všem příplatkům tak zaměstnancům za flexikontovou noční směnu náleží příplatek třináct set korun a za případnou sobotní ranní směnu čtrnáct set korun. Odborovému vyjednávacímu týmu se dále podařilo prosadit, že od 1. ledna roku 2018 dojde k navýšení příspěvku zaměstnavatele na penzijní spoření na jedenáct set korun za měsíc a také se zvýší příspěvek na hlavní jídlo na částku čtrnáct korun.

V lednu příštího roku začnou odboráři s vedením automobilky Škoda vyjednávat o zvýšení mezd. Odboráři požadují dvouciferný růst, současně ovšem předesílají, že s deseti procenty se nespokojí. Letošní průměrná hrubá dělnická mzda ve Škodovce, včetně všech bonusů, v některých tarifních třídách dosahuje zhruba 40 tisíc korun.

Ilustrační foto.
Ceny vánočních stromků se nezvedly