Prezident republiky Václav Klaus už podruhé porušil svůj slib nadstranickosti a přijel do České Lípy. Podle oficiálního vyjádření pozval soukromně kandidáta do senátu Petra Skokana na pivo.

Jak probíhala soukromá návštěva?

Vystoupil u kavárny Union, kde stála ochranka, asi třicítka novinářů, všichni museli čekat několik minut na Petra Skokana, který doslova vyběhl z auta stojícího v zácpě. Dobíhal k němu, pozdravili se a šli pěší zónou v obležení novinářů a dalších lidí. Než došli k náměstí, přišla třída ze Základní školy Klíč spolu s učitelkou, jejíž manžel je v českolipském zastupitelstvu. Prezident rozdával podpisy dětem i lidem, pózoval fotografům, hlavně dětem, které ho fotily mobily. Podat ruku mu přišla i starostka Hana Moudrá, prezident Klaus se s ní formálně pozdravil.

Pak v obležení lidí šli do restaurace na náměstí, prezident s kandidátem na senátora seděli přímo za výkladní skříní. Po obědě se Václav Klaus v doprovodu představitelů České Lípy vydal ke svému autu. „Dali jsme si oběd, byl dobrý,“ řekl stručně novinářům prezident Klaus a odjel.

„Nepovídali jsme si o počasí, ale o vnitrostranické politice, problémech s ní spojených a kudy z nich ven,“ přiblížil obsah rozhovoru Petr Skokan.
Podle původních plánů se měl Václav Klaus sejít se studenty a navštívit seniory. Nic takového se nekonalo kvůli kritice, že prezident dává veřejnou podporu kandidátům ODS, i když při své volbě sliboval, že bude prezidentem nadstranickým.

Skokanův protikandidát ve volbách do senátu Karel Kapoun nechtěl návštěvu prezidenta den před volbami komentovat. „Pan prezident to vidí asi jako poslední šanci pomoci svým kandidátům,“ řekl Deníku.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek byl o něco obšírnější. „Pan prezident už toto úterý podpořil v Praze senátní kandidáty za ODS, přítomno bylo asi pět set japonských a německých turistů a asi dvacítka českých občanů. Takže dopad této „popory“ pana prezidenta je opravdu sporný a myslím si , že pan prezident se dostavil na další setkání nestraníků, tentokrát do České Lípy. Možná proto, aby oslavil příští volební úspěch sociální demokracie,“ řekl Deníku Jiří Paroubek.

Prezident republiky Václav Klaus se až do letošních senátních voleb držel stranou. Jeho podpora senátním kandidátům vyvolala řadu kritických reakcí. O vyjádření k situaci jsme proto požádali komentátora Deníku Ivana Hoffmana. „To, že prezident vstupuje do stranického soupeření, nejspíše výsledek voleb neovlivní. Jestliže totiž zmobilizuje voliče ODS, stejně tak k volbám přivede i odpůrce ODS, které svou otevřenou podporou rozzlobí. Někteří komentátoři hovoří o „polibku smrti“, který uštědřuje senátním kandidátům za ODS.“

Podle Ivana Hoffmana ale porušení veřejného slibu nadstranickosti určitě ovlivní pohled na prezidenta, přesněji na tradičně oblíbenou instituci. „Prezidentem je člověk, který nedodržuje, co slíbil, navíc tak činí vědomě. To nelze brát jinak, než jako pohrdání občany, včetně těch, kteří volí ODS. Klaus ovšem nepředvádí nic nového. Vrací se k tradici komunistických prezidentů, kteří se také nestyděli podpořit partaj, které vděčili za funkci,“ dodává Ivan Hoffman.