V uplynulém týdnu vyrazili k přechodům s akcí Zebra se za tebe nerozhlédne. V pátek společně se zástupcem BESIPU Miroslavem Kláskem vyzkoušeli školáky ze Slovanky z jejich vědomostí o pravidlech přecházení vozovky a bylo-li to zapotřebí, na místě je opravili.

Všechny děti dostaly reflexní pásky a omalovánky „Bezpečná cesta do školy“, které ilustroval akademický malíř Adolf Born. Ten toto dílko věnoval všem dětem bez nároku na honorář a při vzniku omalovánky spolupracoval s českolipskými policisty a také s městem Česká Lípa.

„Pan Born si přál, aby modelové obrázky z prostředí silničního provozu s jeho známými postavičkami Macha a Šebestovou a roztomilými zvířátky pomohly při dopravní výchově,“ dodává mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Preventivní projekt Zebra se za tebe nerozhlédne probíhá v celé republice již desátým rokem. Jeho cílem je upozornit chodce, a to zejména školáky na to, že musejí při přecházení vozovky dbát na svoji bezpečnost. Odstranit z jejich povědomí mýty o absolutní přednosti chodců na přechodech a vysvětlit jim správná pravidla, kterými se mají řídit.