Do něj se letos na Českolipsku zapojilo sedm základní škol a gymnázium v Mimoni.

Projekt organizovaný vzdělávacím programem Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni seznamuje každoročně během listopadu žáky základních a středních škol s moderními československými dějinami prostřednictvím projekcí filmů s besedou.

Ty už absolvovali školáci z Horní Police nebo žáci českolipské Základní školy Pátova. „Po promítání dokumentů mapujících události srpna 1968 proběhla beseda s historikem Ladislavem Smejkalem, který žáky seznámil s průběhem okupace na Českolipsku," říká učitel Zdeněk Bártl ze ZŠ Pátova. Projekce se stejně jako loni zúčastnili žáci 9. tříd. „Určitě se tomuto tématu budou žáci věnovat i v dalších předmětech," dodává Bártl.

Smyslem projektu je předat mladým lidem příběhy těch, kteří na vlastní kůži poznali, jak snadno člověk svobodu ztratí a jak těžce ji pak získává zpátky.

„Školáci by měli vědět, že kvůli okupačním vojákům u nás umíraly stovky lidí. O sovětské tanky se navíc opíral normalizační režim, který devastoval zemi, komplikoval a ničil občanům životy a vedl k masivní emigraci," podotýká Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách a dodává: „Letos chceme také poukázat na paralely tehdejší sovětské okupace se současnou situací na Ukrajině. Stejně jako u nás v roce 1968 došlo i na Ukrajině, kterou Kreml považuje „za svou", k hrubému porušení mezinárodního práva. Ruská intervence na cizím území vedla k vleklému ozbrojenému konfliktu a k velké humanitární krizi. "

Do letošního ročníku projektu Příběhy bezpráví měsíc filmu na školách se zatím zapojilo téměř šest stovek a další budou podle pořadatelů během listopadu přibývat. Zítra čeká projekce na školáky z Kamenického Šenov, příští týden se uskuteční na Gymnáziu Mimoň nebo za ZŠ Partyzánská v České Lípě.