Společně se svou partou připravuje nevyužitou a zchátralou budovu k plánované rekonstrukci, která naplno začne v nejbližší době. „Napište tam, že cigáni uměj taky pracovat,“ volá z okna bez rámu na rozloučenou Bílý, který s kolegou právě demontuje, či spíše trhá jeden z posledních parapetů.

Architekt Jiří Suchomel, autor KD Crystal, navrhuje necelých třicet let po dostavbě celý vnitřní prostor rozsáhle předělat. (Vizualizace a studie: Jiří Suchomel Jiří Janďourek, Jana Medlíková).
Knihovna v Lípě není v dobrém stavu. Existují dvě studie řešení

Poslední židle a další vybavení vyhazuje z budovy bývalé školy v přírodě v Prysku dělník Kamil Bílý (na snímku). Společně se svou partou připravuje nevyužitou a zchátralou budovu k plánované rekonstrukci, která naplno začne v nejbližší době.Zdroj: DeníkV hlavní budově by měla vzniknout stálá expozice o historii Prysku a přírodních zajímavostech v okolí. Z budovy zmizí četné přístavby, čímž se stavba přiblíží své původní historické podobě z roku 1878. Za hlavní budovou je ještě jedna menší s rovnou střechou, postavená v 70. letech minulého století. Rovněž je už takřka vyklizená a půjde brzy k zemi. Na uvolněném prostoru hned vedle místní barokní chlouby, kostela svatého Petra a Pavla, plánuje obec vytvořit příjemné veřejné prostranství s trávníkem.

Lesní divadlo ve Sloupu v Čechách hraje každé úterý a pátek.
Tipy pro vás: Kam vyrazit v pátek a o víkendu

Objekty školy v přírodě musela před několika lety obec koupit od soukromých vlastníků zhruba za tři miliony korun. „Obávali jsme se, že by tam mohla vzniknout ubytovna pro sociálně slabé, a to by byl pro obec vážný problém," řekl Sviták. Obec se proto podle něj raději zadlužila, aby objekty získala. Na rekonstrukci staré budovy chce Prysk žádat dotace ze státních či evropských fondů. Na demolici získala obec pět milionů korun z ministerstva pro místní rozvoj.